Monday, 10 July 2017

Resipi : Ayam Masak Asam Pedas

Dulu kagum betul dengan member pandai masak asam pedas tapi tak pernah nak try buat sendiri sebab ingatkan asam pedas ni susah sangat nak masak tapi bila dah masak sendiri baru tahu step mudah sangat-sangat.

Tapi yang ni saja try masak ayam je dulu sebab ayam je yang bersepah dalam peti ais. Tapi try pun, kemain buat servings untuk 4-5 orang makan sebab bawak asam pedas ni hidang dekat tempat berbuka.

So bahan yang diperlukan agak banyak jugak lah :

- setengah ekor ayam dipotong kecil
- 1 batang serai
- daun kesum
- sekuntum bunga kantan
- air asam jawa
- air masak
- garam
- minyak
- bendi

*Bahan untuk dikisar
- 40 tangkai cili kering *adjust sendiri ikut tekak*
-7 ulas bawang merah
-5 ulas bawang putih
-1 inci kunyit
-1 inci halia
-Sebesar saiz ibu jari belacan

Dah settle prepare bahan, dah boleh dah start masak.

1) Kisar semua bahan *
2) Panaskan minyak dengan bahan yang dikisar tadi dengan batang serai. Goreng sampai garing.
3) Masukkan ayam, bunga kantan dengan daun kesum. Gaul semua dalam kuali tu sampai puas hati.


4) Dah settle gaul, masukkan air asam jawa, garam, gula dengan lada hitam sebagai perasa. Kalau lupa buat yang ni mereput la memasing makan hambar rasa. Gaul sampai kau puas hati. 
5) Tambah air sikit ikut taste memasing. 
6) Masukkan bendi lepastu tunggu ayam dengan bendi masak.



Andddd we're done! 
Dah settle masak dapat lah satu bekas besar makan ramai-ramai masa buka puasa. 


Lepastu tak habis, tapi takpe kita lek2 je reheat makan untuk sahur disamping tambah menu lain supaya lidah tak bosan.

Lepasni nak try buat guna ikan kembung dengan ikan pari pulak. Yeayyy dah boleh cross list resipi.

2 comments:

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

Dah beberapa kali CCL nampak resepi ayam masak asam pedas ni . Tapi belum jugak mencubanya

Nour Adieb said...

x prnh try masak ayam masak asam pedas 😂