Wednesday, 26 July 2017

Binding Report

Dulu masa dekat yuaitiyem selalu merungut kalau abang tu bind lambat. Nak pulak kalau awal sem, dia punya beratur panjang dekat kedai tu tak payah cakap lah. Pergi lah mana-mana kedai fotostat pun, sama jugak kejadiannya.

Ada pernah sekali tu memang bengkek gila dengan akak bind tu, slow kemain dia bind report FYP. Dah lah nak hantar dah. Bukan sebab buat last minute tapi kawan yang printkan tu tertinggal bas. Kalau dah masa tu tarikh nak hantar, kau buat awal pun ada la nak adjust lepastu memang waktu tu semua kedai penuh dengan bebudak final sem nak hantar FYP. So, kau hadap je lah panjang mana pun kan.

Akak tu tak berhenti bind report. Rasanya tangan dia pun dah naik lenguh tapi sebagai pelajar yang belum kenal apa erti penatnya bind report, memang geram lah slow kemain. Naik kematu kaki menunggu giliran. Nasib ada handphone. Boleh lah main socmedssssss.

Tapi bila dah kerja ni, memang mendapat lah wei tiap-tiap bulan kena buat report. Kena bind report 12 copy pulak tu. Dah lah mesin bind ni yang paling murah sekali office provide. Haaaa ambik kau menangis lah jugak masa awal-awal kena bind sendiri tu. Baru tahu lenguh dia macam mana. Baru rasa nak appreciate semua yang pernah tolong bind report kita masa study dulu. :(


Dengan dia punya blade dah tak tajam. Kadang tu sampai terangkat kaki semata nak tebuk punya pasal. Nak tebuk pun ada cara dia. Kalau nak tebuk kena letak paling banyak pun 20 helai. Kalau tak, tersangkut. Kalau tersangkut memang menangis kau nak keluarkan kertas dekat dalam tu sebab melekat antara blade. Yang lagi syahdunya lubang nak cucuk pun kecik sangat. So, elakkan lah daripada tersangkut sebab makan masa nak keluarkan.

Nak tebuk pun kena measure betul-betul jangan sampai senget, jangan ada berbeza lubang. Kalau berbeza lubang, menangis lah kau print baru pastu tebuk balik sebab nanti nak masuk ring tu tak lepas.


Lagi satu hal, kena selalu check tempat nyahtinja dia. Kalau penuh memang tersangkut lah kertas kau. Again, menangis lah kau sambil korek kertas tu balik.


Dah settle tebuk, nak bind tu tak penat sangat sebab bila bind kau boleh masukkan beratus kertas dalam ring. Tapi yang jadi syahdunya bila kau tertinggal ataupun nak tukar page yang belakang.


Nak bukak tu guna mesin bind memang leceh. Guna jari senang tapi kalau buat tak hati-hati haruslah luka. Nak-nak pulak manusia yang berkulit nipis seperti Iolls :')

But all in all, sekarang dah terer dah bind report semua. Ambil masa dalam 3 jam lah paling lama nak bind 12 copy. Rasa terer sangat sampai rasa nak bukak kedai sendiri. Acah acah je khennn? Hewhewhew

p/s : Nanti nak belikan dekat adik so nanti dia boleh bind sendiri report dia tak payah beratur panjang dekat kedai dah.

4 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Alhamdulillah.. at least dah mula menghargai.. hehehe..
Tapi memang payah gila nak buat binding.. Mahu menangis-nangis nak siap satu..

AziRahmanDot Com said...

hi...akak masuk bw sini. Salam kenal...

Adelia Zahrah said...

kalau kertas tersangkut sebab terbindng tebal sangat laa part paling cuak sebab risau kalau tarik je kertas tu kang koyak pulak.

salam perkenalan jugak

Anisa Anuar said...

pernah tersalah binding report boss...mengagau n betulkn balik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...