Thursday, 16 February 2017

RIP Inky



These two were born last year around November I guess and grew up beautifully. Inky & Fairy. This picture was taken last month when they're so small & baru je pandai berjalan & memanjat sana sini. Baru berani keluar dari kotak.

They're so shy and Inky was the quiet one. Bcs she's sick so she's a passive one. Badan dia penuh kurap. Dari kepala sampai kaki.

How to know which one is Inky or Fairy. Yang gelap tu Inky, yang cerah tu Fairy. Tapi kekadang tertukar jugak which is which sebab Fairy pun dah turn darker than before.

Since Inky sakit, she spend her time with sleeping around. Hari2 mandikan dia dengan ubat. Sekejap je kurap dia dah hilang & dia dah aktif main sana sini. Kadang malam tak tidur pun sebab aktif main.

Kalau Fairy tidur ataupun tak layan dia, dia main dengan ekor dia sendiri. Since both of them have their mom's gene. Ekor panjang. Inky ikut muka ayah dia. Bulat comel. Fairy more to panjang and garang but she's nice walaupun bersepah dia cakar sampai luka. But I'm used to it. Tak sakit pun :)

Both of them penakut. Yes, ikut gene mak. Takut dengan orang, takut dengan kucing lain. So most of the time, I hug them tightly until they're calm. Inky ni kalau takut macam mana pun dia takkan cakar or harm anyone. But Fairy yes. Kuku dia nokharom sakit. :')

Inky paling takut pun dia akan sembunyi ataupun peluk kuat2. Dekat rumah dia suka sembunyi belakang tong air dekat sinki. Ataupun dekat rak makanan. Since dia kecik lagi, so dia sembunyi dalam pek Maggi :')

Pernah sekali ada budak datang nak ambil dia, dia takut sampai nak cakar. Tak pernah lagi dia buat macam tu. Maybe dia takut sangat at that time. She gripped my arm tightly till she fall asleep. Nak bagi tidur Inky senang je. Main tapak kaki dia or telinga dia. Kejap je dah tidur. Normally they'll sleep from 10am till 3 or 4pm lepas mandi & makan.

Inky kalau tidur tak boleh kena cahaya. She will cover her eyes with her paws. She's just like me :')

But last week, she injured herself. Perut dia luka besar. I didnt rush to vet since I'm broke. They said she will be just fine. Letak minyak gamat je. So I did. I put pad herba sekali. And alhamdulillah the wound decreased. Darah dah kering and she's back being active jump here and there. Fyi, Inky melompat quite high. Dari bawah sampai ke peha. My new palazzo rosak sebab dia :')


Tapi tengahari tadi, dia hilang. Dah mula rasa tak sedap hati. Nasib baik ada loceng dekat leher dia so dapat cari dia dekat mana. Masa jumpa dia, dia dah terbaring menggelupur tahan sakit. Menggeletar tangan masa tu since Idk what to do. Mata dia terbeliak tahan sakit. I pergi ambil ubat but I know its too late already. Kaki dia dah lembik sangat masa tu.

I held her and she died right away. I just can't believe she's gone. Dia macam tidur macam biasa je macam hari2 I tidurkan dia. I feel her paws. Its cold and pale. I check her heartbeat. Nothing. She's gone. But I refuse to accept the fact. I cried so hard. I skipped my lunch and cried for about 2 hours there. Dari badan dia panas sampai sejuk keras. I gosok kepala dia supaya mata dia tertutup. Biar dia tidur macam dia selalu tidur.

Selalu kalau dia tidur, ekor dia bergerak sana sini but this time ekor dia diam je. I know she's no longer there but I just can't accept that. My Inky is gone. My baby is gone. :'(

How to tell Fairy, Inky already dead? What will happen to Fairy? Siapa yang nak main dengan Fairy lepasni?


They grew up together. Makan sama-sama, main sama-sama, tidur sama-sama. Nangis lagi :(


I asked my officemate to bury her in some place safe. Tak mampu nak tengok Inky kena tanam. I didnt even take her tag. Biarlah tanam sekali dengan Inky. Its hers. I want that tag to be with her. Lagipun kalau simpan buat nangis ada la. Sebab Inky dah takde :(

'Ana, Abg Din tanam dia dekat sebelah swimming pool sana. Biar dia sejuk sikit.'

Up until now I cant forget the moment Inky died. Luka dia dah nak sembuh dah. Dari panjang tinggal sikit lagi dah nak bercantum balik. But she can't survive. I regret it. Baeyoung said its her time to go. But still tak boleh nak hadam sebab luka dah nak sembuh. But he said dia sembuh supaya senang nak pergi. Inky :'(

Dari kecil tapak tangan bela dia sampai sekarang dah besar. Dari sakit jadi sembuh and aktif but now she's gone. RIP Inky. I'll miss you. Be safe there. :'(

3 comments:

Seorang Syed said...

It must be really hard for you to accept that.
Yelah dah biasa main-main dengan dia semua kan, tiba-tiba je dia pergi. Saya doakan semoga awak kuat.

Shaidatul Aireen said...

alahai sedihnya :'( dah lah comel. lepasnie fairy kena main sorang sorang je hmm. tabah ye. jangan selalu sedih

singgah isi tabung. elsa ada cerita baru :) http://elsaalicious.blogspot.my/2017/02/kenapa-ibu-sorok-spicy-korean-ramen-elsa.html jemput join ga elsa ye

BaNu Syah said...

saya pun ada bela kucing kat rumah ni, memang sedih giler bila kucing yang kita sayang mati..huhu