Tuesday, 31 January 2017

GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA


giveaway blogger, blogger Malaysia, Sephia by Janna Nick, giveaway Nik Ainaa

Bagus betul ada giveaway ni di saat minyak wangi menanti saat kepergian. Hewhewhew. Klik banner tu kalau nak join! :D

Senarai Penyertaan Pencarian Bloglist Blog Baru


Assalamualaikum & hai to all of you guys., Thanks for joining the contest. Here contestant list for you guys to blogwalking and check your number okay :)

p/s : Semua story best2, love to read it :)


1. CJN : http://presntisgift.blogspot.my/2017/01/pencarian-bloglist-blog-baru.html
2. Mai : https://missobsesi.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
3. Mellya : http://mellyacrayola.blogspot.com/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
4. Ana Suhana : bajetciputselerabesar.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html?m=0
5. Cik Dylah : http://cikdylah.blogspot.my/2017/01/penyertaan-bloglist-blog-by-farhana.html
6. Banu Syah : http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
7. Faezah Abdullah : http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
8. Ira zulkeffele : http://irazulkeffele.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
9. JM Belog : https://belogsjm.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
10. Shikin Razali : http://starlavenderluna.blogspot.com/2017/01/pencarian-bloglist-blog-baru-by-farhana.html
11. Shahida Dzulkafli : http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
12. Tiara Sapphire : http://sweetepalhijau.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
13. Mas : http://masturanasarudin.blogspot.com/2017/01/penyertaan-bloglist-farhana-jafri-13.html
14. Husniey : http://kebaikankeindahan.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html?m=1
15. CikLa : http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/01/pencarian-bloglist-blog-baru.html
16. Mrs Fuzy sweetsourՆĕγʀǟ : http://sweetsourleyra.blogspot.my/2017/02/pencarian-bloglist-blog-baru-farhana.html
17. Hani Fadhlina : http://jombercontest.blogspot.my/2017/02/pencarian-bloglist-blog-farhana-jafri.html
18. Nour Adieb : http://nourayuadieb.blogspot.my/2017/02/penyertaan-bloglist-blog-by-farhana.html?m=1
19. adianiez AIDA : http://www.adianiez.com/2017/02/perjalanan-ku-sebagai-seorang-blogger.html
20. Lady Tash Roy : http://radenotion.blogspot.com/2017/02/segment-bloglist-february-by-farhana.html
21. Tashira : http://ohthrillers.blogspot.com/2017/02/pencarian-bloglist-blog-baru-by-farhana.html
22. Anis Khalilah : http://akhalilah.blogspot.my/2017/02/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
23. Nurul Syahirah : http://www.syahirahvaliant.com/2017/02/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
24. Azman Arsad : http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/02/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html
25. Zafirah Nazri : http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/02/pencarian-bloglist-blog-baru-by-farhana.html
26. Seorang Syed : https://anothersyed.blogspot.my/2017/02/perjalanan-sebagai-blogger-penyertaan.html
27. Khaidir Khaizuki : http://khaidirkhaizuki.blogspot.my/2017/02/perjalanan-sebagai-blogger-untold-story.html
28. Siti Awadah : http://sishawa.blogspot.my/2017/02/penyertaan-bloglist-blog-farhana-jafri.html

Saturday, 28 January 2017

Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com





Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 17 Januari 2017 hingga 11.59 malam 31 Januari 2017Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. Senarai hadiah ada di SINI...

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.


Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
2. Wajib Like Fanpage Sponsor 

3. Wajib Follow Instagram Sponsor
4. Tambah Google Plus Sponsor
 | AerillHassan | Belogs JM |

5. Buat entri bertajuk Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com

 6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

9 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 2 Februari 2017
Good Luck !!


Friday, 27 January 2017

Nom Nom Nom : King Western Food

Cuti cenggini you guys mesti cari tempat makan best kan? Well, I've got something great to offer!

Semalam adik whatsapp ajak makan dekat kedai western King Western. Tengok gambar menu dia bagi memang murah. Budak office dia kata memang puas makan dekat kedai ni sebab banyak & murah.

Lepas makan dekat Foodsbury Cafe haritu, terus rasa nak tak nak je percaya dengan perkataan banyak & murah ni tapi pergi jugak la saja nak test jauh mana pergi.


Lepas habis kerja terus menapak ke sana. Rupanya dekat je dengan rumah. Selalu tapi tak pernah perasan. Tapi yang dekat rumah ni cawangan Subang. Yang main dekat Seksyen 2, Shah Alam.



Guys, ni XXL punya size tau dengan harga yang macam ni. Sebab nampak murah, semalam kitorang order Lamb + Steak, Spaghetti Bolognese, French Fries dengan Nasi Putih. Jus tembikai gelas besar. 

You guys kalau lepak sini jangan risau bab service, memang tip top. Walaupun ramai orang, korang baru order makanan dah datang dah. My expectation semalam, kalau nak makan western confirm kena tunggu lama sampai setengah jam. That's why I ordered fries rupanya kejap je tunggu. Tak sampai 15 minit pun. Sengkak perut makan fries bebanyak :')








Saja letak gambar ni supaya korang tahu yang gelas besar dia lagi besar dari si zahabedah ni :')

Kisah dia semalam, si zahabedah ni gigih hasut suruh ambik gelas besar padahal bajet nak minum air kosong je. Dah la dia hasut gelas besar, pastu minum tak habis. Bila suruh pekerja tu tapau si zahabedah ni lupa nak ambil :')

Disebabkan saiz makanan dia XXL, haruslah makan tumpah2. Hewhewhew. Dah la sedap, banyak pulak tu. Sudahnya makan tak habis. Steak dia sedap. Spaghetti dia even nampak macam kosong cincai tapi jauh pergi dia. Memang layan. Nampak je sikit tapi besar wei. Dah la dia letak sekali dengan grill chicken perghhhh sengkak perut. 

Makan semalam sampai rasa nak muntah. T.T

Kedai ni service dah lah tip-top, culteries semua bersih, pisau pun tak bagi pisau butter, tisu atas meja, pekerja bebaik je semua, bersih, makanan banyak, sedap, murah pulak tu, tempat basuh tangan dia ada sabun wangi, akak cashier dia cun baik mesra pulak tu. Cisss apa lagi korang nak? 


Serious talk lepas ni nak makan menu yang lain pulak. Semalam tengah makan pun mata usha je makanan orang lain. Dasar nafsu serakah makan satu menu tak cukup. Lepasni jangan tanya kenapa diet hancur. 

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin Terasa macam lama sangat tak buat giveaway kat blog. Beberapa minggu lepas, mummy buat giveaway di facebook je. Meraikan sahabat facebook pula katanya. Okey lah, berbalik pada Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin. Seperti biasa, syaratnya mudah sahaja. Jom join ramai-ramai !

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin


GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN

Syarat - syarat Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

1. Buat satu entri blog yang bertajuk Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin
2. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen entri ini.
3. Follow blog , G+ dan subscribe YouTube
4. Giveaway ini berlangsung dari 19 Januari 2017 - 31 Januari 2017

3 warna tudung bawal akan diberikan pada 3 pemenang (pemilihan warna secara rawak). Warnanya ialah pink, oren dan kelabu.

Keputusan pemenang pula akan di umumkan pada bila-bila masa selepas tarikh tutup.

Untuk memudahkan info, boleh add mummy dalam bloglist. Senang nak tahu info bila mummy update pemenang Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN

Ini contoh tudung bawal mummy warna biru dan hitam. Material tak panas, mudah pakai, mudah gosok dan mudah bentuk juga

GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN



Thursday, 26 January 2017

Movie Review : XXX Return Of Xander Cage



Director : DJ Caruso
Stars : Vin Diesel, Donnie Yen, Deepika Padukone, Nina Dobrev, Ruby Rose, Tony Jaa, Kris Wu & others. 
Rating : 3/10

Masa DP posted gambar dia dengan Vin dekat insta I was like k she got a place at Hollywood. With all hype of her being one of Hollywood stars with great badass Vin, everyone got damn excited. But considering her work at Btown is such a mess, I know her part just a candy eye or flower pot roles. 

When I found out that Nina also in this movie, I've made up my mind that I'll go watch it because I miss Nina so much since she have decided to quit TVD :(

& today is the day I've finally meet Nina again. She's cute as always. I miss her giggles so much. Omg I'm such a fangirl. Awww 

Okay, lets back with the review. 

First of all, who wants Xander Cage to return? I bet the answer is NOBODY.

Dia dah elok santai chillax lepak kat kampung main skateboard, have sizzling romance with hot girls there, why ruin it?

Dah 2017, USA gov still tak dapat army yang power nokharom. I mean, look at them, a bunch of clowns. Tskk pathetic. Sudahnya team XXX lawan dengan team XXX. K team diorang paling kuat. I got the point. 

Secondly, I love Deepika. When she shut her mouth. What's with her accent? Her voice, her accent sounds yuck! Like always, no soul at all. For being pretty onscreen, she's perfect. For acting, hmm baik ambik Katrina Kaif lah. Nargis Fakhri berlakon dalam SPY lagi bagus dari dia. What a shame.

Tengok gaya dia pun dah tahu tak mampu pergi jauh T.T

Storyline nokharom cliche. Kau dah boleh dah semua scene yang acah-avah suspen tu. Boo.

And no action stunts impress me at all. No exclusive scenes pun. Yang underwater scene tu, Deepika bagitahu Caruso ke suruh tiru Dhoom 3? 


Baik Deepika bagitau DJ Caruso jumpa Abbas-Mustan or Aditya Chopra open table buat action movie. 

Tambah disappoited lagi bila MMA fighter macam Donnie Yen & Tony Jaa buat stunt meleweh dalam movie ni. Really guys? MMA fighter kot buat stunt cincai. Tony Jaa famous dengan Ong-Bak kot. Donnie dengan Ip-Man series tapi tskk pathetic. Lawan dengan army pulak tu. 

Sedih bila Donnie Yen dapat ayat 'Your mom didnt teach you  manners? You forgot to zip your pants' Really Caruso? Really? 

Tbh, nak tengok movie ni pergi download je lah. Layan dekat cinema memang buang masa even the line-up stars impressive but tskk pathetic. But hey, I develop my crush on Ruby Rose! Her smile makes my heart goes awwwwww


Wednesday, 25 January 2017

Tips Layan Drama Korea

First of all, uolls pergi la tengok drama Goblin! Best wei! I enjoy this drama bukan part cinta dia tapi part Goblin dengan Grim Reaper tu haishhh geram je tengok. Penat gelak layan scene diorang. Gigih okay tunggu every week padahal tak pernah pun gigih macam ni. Sabtu je dah get ready nak layan.


Since Iolls memang layan drama Korea tiap tahun & quota setiap tahun ada 2, so sekarang tengah habiskan quota. Malas nak letak quota bebanyak sebab mostly lebih kurang je storyline. Goblin tahun lepas punya :')

Sekarang tengah layan The K2, sama jugak, quota tahun lepas ;P

Dulu masa sekolah rajin la nak layan drama berepisod ni. Drama Liontin tu cecah beratus pun sanggup tengok tapi sekarang tak mampu lah. Drama hidup kita pun banyak tak hadam. Actually bila layan drama Korea mesti tertidur depan laptop. Meleweh sangat. 

Masa tu geram jugak sebab bila dah tengok separuh mesti la nak layan sampai ending tapi malas nak layan part meleweh draggy dia semua. Boleh je nak skip2 scene tapi jadi tak syok la.

So haritu adik bagitahu rahsia dia mampu layan drama dalam masa tak sampai 3 hari without skipping any scene.

Rahsianya, pergi dekat setting tekan playback faster. Ni kalau VLC player la. Speed dia automatic akan jadi 2. Kalau dekat youtube, dekat setting tu haaaa. Pilih la nak 2 ke, 1.5, 1 ikut yang korang nak. Sekarang ni layan movie pun tekan faster. Jimat masa wei. Dari sejam jadi 20 minit je.

Semalam dengar OST Goblin pelik kenapa sendu teruk lagu tu pastu baru teringat masa layan drama ni speed dia laju so lagu pun jadi rancak sikit. Kekeke

SEGMEN BLOGLIST FEBRUARI BY SYAZHARZAYSMINME

Klik banner untuk join :)
Tarikh penyertaan : 22/01/2017 hingga 30/01.2017 (pukul 12 malam) Good luck semua :)

BLOGLIST FEBRUARI BY IRAZULKEFFELE


bloglist ira
Klik banner untuk join :)

Terma & Syarat Penyertaan :

1.   Follow blog IRA [DONE]

2.   Follow google+ IRA [DONE]

3.   Buat satu entri “BLOGLIST FEBRUARI BY IRAZULKEFFELE” dan backlink posting ini bersama banner di atas. (sekiranya terdapat kesalahan ejaan nama penaja, penyertaan anda akan dibatalkan) [DONE]

4.   Tinggalkan link penyertaan anda di ruangan komen untuk balas kunjung dari pihak penaja [DONE]

5.   10 peserta bertuah akan dipilih


Pencarian akan berlangsung selama 6 hari bermula 25 JAN – 30 JAN 2017 dan perserta yang bertuah untuk menceriakan ruangan bloglist februari akan diumumkan pada 31 JANUARI 2017.

Sekiranya kurang daripada 10 penyertaan secara automatik anda akan tersenarai.

Nom Nom Nom : Foodsburry Cafe

Wow oh wow, this is my first nom nom nom segmen for this blog! So, last Sunday me and my sister went to Foodsbury Cafe at Seksyen 9, Shah Alam because my old classmate wants to meet there.

I without any expectation at all went there lenggang kangkung datang dengan gossip mak jemah since it has been 5 years we haven't met. Dia kata Foodsbury Cafe and I was like, okay Foodsbury it is.

Pergi sana memang kena pakai GPS. Kalau sesat menangis la kau pusing2 dekat roundabout sana.

'Wei, nak tempat yang parking tak berbayar'
'Okay. Foodbury Cafe'

Ha'ah memang tak payah bayar tapi nak pergi sana hmmm *isi tempat kosong*

So I arrived there and it was so crowded so I expect this cafe would be good at least. The decoration is pretty. The couch is comfy but the pillows hmmm basuh ke tak? Kusam teruk.



Idk whether tingkat atas open ke tak since nobody went up there. Masa kawan tunggu pun dia tak kabo atas tu available. Bad service tskkk. Nak lepak lama pun tak syok sini since ramai yang datang. 

Harga for one meal quite okay la kot. But I guess The Grills/Pelpero better la kalau nak makan western yang sedap and affordable. Why? Jap, I nak rant.

Nak tunggu waiter datang ambil order pun lama for about half an hour. Its not like we didnt call anyone or what. We did but they just don;t come. Its peak hour, its okay la. since bergossip can reduce the hunger kan, so I let it slip away.

By looking at the menu, yes it was fancy and such because the menu is vary but I tell you what, you will get this line

'Sorry dik, menu ni tak ada.'

Too bad. 


So kitorang order Tray 1 : Lamb Chop, Cajun Tomyam, Aglio Olio, Spaghetti Carbonara, French Fries, and Fried Dori. Tapi tak pasti lah fried ke tempura. And and and an ice-cream. :)

My friend ordered Spicy French Fries sebab lapar sangat so boleh la makan sementara menunggu main dish. Tapi nak tunggu yang tu punnnn hak alahhhh sampai setengah jam. T.T

Beverages, Honey Lemon, Lemon & Lime & Caramel Ice Blended. Buttttt Caramel Ice Blended tu tak sampai langsung. Peak hour. K.

Andddd the tray arrived. I expect tray dia besar k since dalam menu for 3-4 pax. What do u expect? Haruslah besar kan? Rupanya hek elehhhh macam pinggan dekat rumah cuma besar sikit je. Tell u what, not worth it. You're fooling yourself with the cheap price on the menu. Me and my sister makan 3 suap je k. 1 suap untuk 1 jenis pasta. Ada brader tu makan dia sorang je for 1 tray. T.T


Kalau bukak IG dia hek elehhh penuh satu tray okayyy. IRL, nak hulur duit masa bayar pun berat hati. Tak mengenyangkan langsung. The lamb chop paling disappointed sekali. Dapat bahagian tulang. U expect me to eat what? Air rebusan tulang kambing?

The dory omg hanyir nokharom. Part oily tak payah cakap la. U better eat at Manhattan Fish Market. Serious talk.

But we all love the pasta. Semua sedap. Tak tahu la memang sedap or sebab lapar sangat bcs we've wait for 50 minutes for the main dish. Makan tak sampai setengah jam. Tapi kesian la kau kalau makan yang hujung2 sebab berjelaga. Tak la banyak tapi cukup untuk menghancurkan nikmat.

Remember I said bad service earlier? Now I tell you why. We've already been through a longggggg awaited for the main dish kan so I told them Caramel IB tak sampai and they just did what? NOTHING!

Eh, u said sorry pun dah sejuk hati la. Ni buat muka ketat je as if nothing happens at all. Lepasni no more Foodsbury Cafe. Idk why people love to go there. Kalau sebab decoration, I tell u its superb but can the decoration satisfy your tummy? If can, then go. If no, find a better place to eat.

The bills of the day...

 

Anyway, I'm quite happy la that day sebab dapat jumpa balik member lama and pot pet sana sini sampai balik pun tak reti menapak ke kereta pun nak gosip zahabedah lagi. Lepasni dah susah nak jumpa dah so bila jumpa kena la berkualiti ;)

 

Sunday, 22 January 2017

Cabaran 25 Hari Blogging #1 : Siapa Saya

Blogwalking hari ni terjumpa Cabaran 25 Hari Blogging dari blog Nuraini Hanis. Terus kucar-kacir nak join sebab dah lama tak update blog ni ;)





So for the first day topic is 'Siapa Saya'

Siapa saya? Saya Farhana Jafri of course u guys know my name but danggg not my story.

Since I haven't properly introduced myself as a part of this blogging site, here I make a quick update of myself. :)

I've started blogging since 2009 and this is my third blog and I really hope this is the last one. Penat lah nak cari networking balik after buat baru. My blog is all about my personal stuff, I mean not my personal life but my view or my thoughts on something. Kalau dulu sembang pasal banyak benda merapu, this time around lebih kepada jadikan blogging sebagai side income & cari networking.

I'm 91's generation so yessss I am older now and currently working at construction company although I'm a BBA (Hons) in Finance and diploma graduate in Islamic Banking. Nope, my work not related at all with business thingy. All about construct and material. Lewlz. I wonder what am I gonna be in next 5 years.

My life is quite a journey so far. Maybe I will be fashion designer or a lecturer since these two are my dreams but lets see where's my life gonna take me.

And oh my blog will have lots of movie review or posts related with Hindustan stuff since I'm a Bollywood lovers. But don't worry ni semua bergantung pada tahap kerajinan dan kelapangan masa. Hewhewhew

Anyway, I really hope my blog will expanding better than before. Have a nice day ahead people :)

Saturday, 21 January 2017

Thomas Town Giveaway by Zai Zamree

Klik banner untuk join :)



Syarat nak join ni simple je :)

1. Follow blog Zai Zamree. [DONE]
2. Follow fanpage facebook Blog ZaiZamree. [DONE]
3. Subscribe youtube Zai Zamree dan Cikpinz. [DONE]
4. Buat entri bertajuk "Thomas Town Giveaway by Zai Zamree". [DONE]
5. Tampal banner di atas di entri penyertaan dan 'backlinkkan' ke entri INI. [DONE]
6. Tinggalkan link anda di ruangan komen entri ini. [DONE]
7. Siap!

Para pemenang akan dipilih oleh random.org. Pemenang pertama akan memenangi hadiah giveaway berupa 2 pass masuk ke Thomas Town Puteri Harbour bernilai RM170. Pas ini valid sehingga 31 Mac 2017.

Pemenang kedua akan memenangi wang tunai RM50.

Giveaway ini akan tamat sehingga 20 Febuari 2017.

Pot Pet : Angpau

Quite busy these days. Siapkan progress report and handover document. Hell yeah sangat penat. Dah 2 hari balik malam siapkan kerja. Ada hantu ke tak ada hantu belakang kira sebab kerja lagi penting nak siapkan.

So yesterday one of our staff bawak masuk bag penuh dengan food & beverages. Masa tu buat tak tahu je sebab fikir untuk orang atasan. Hadiah Tahun Baru Cina but then dia cakap, 'I letak je sini, nanti ambil lah ikut nama memasing'

I was like oh setiap packaging ada nama. My officemate start geledah bag tu cari nama dekat makanan but found none. Then ternampak tag dekat bag.

'OMG! Satu bag untuk seorang staff!'



Haritu dah dapat satu box limau, semalam dapat pulak bag penuh dengan makanannnnn! Damnnn I love CNY!

Dalam bag tu ada all these yeayyy



 
 

tapi yang paling best dapat yang ni. Weheeeee!!!


me : yeayyyy dapat makanannnn!
boss : u happy la sekarang, nanti lepas u makan terus gemuk. Baru padan muka u
me: boss, I dah turun 4kg kot this week
boss: I tak nampak beza pun
me :

boss : okay la okay la I percaya u. No wonder la minggu ni I rasa kurang bergegar kabin ni bila u berjalan.

T.T

Takpe, takpe kita tunggu lepas 3 bulan nanti. (since my boss give me 3 months period to lose weight)

Challenge accpeted!