Saturday, 18 March 2017

Uyul Rosli 1st Giveaway

 UYUL ROSLI 1ST GIVEAWAY

Klik banner untuk join :)

Kenduri Kahwin

Normally memang tersangatlah jarang dapat pergi kenduri kahwin sebab semua nak kahwin hari Sabtu. Memang tak dapat la den nak poie. Den kerja.

Tapi kalau dapat pergi haaaaa tengok la dulu kalau rajin. Kadang tu Ahad la ada program bagai, tertidur sampai petang lah itu lah ini lah. Semua benda nak buat Ahad

Benda paling best pergi kenduri kahwin ni haruslah bila dapat makanan sedap. Secara free. Dan tidak memenatkan. Kalau balik kampung, orang depan rumah buat kenduri memang syok la pergi sebab kau tak payah nak fikir mana kau nak letak kereta kau. Jalan kaki lenggang mak joyah pun dah sampai.

Benda yang buat menyampah nak pergi kenduri :

1) Parking space.

Bukan kewajipan tuan rumah pun nak sediakan parking space tapi tu lah lenggang mak joyah lagi best kan? Kau tak payah fikir mana nak parking, kereta kau selamat ke tak. Kereta Iolls pernah kemek uolls sebab ada kereta mana entah reverse suka hati bidin dia je. Tu belum masuk part kau dah nak balik sebab nak berak lepas makan sebab digestive system kau bagus tapi kena block. Haa nangis lah kau tunggu sambil tahan taik.

2) Karaoke/DJ

Hari orang kahwin kau nyanyi lagu sendu rabak meleweh dah satu hal. Tak sedap pulak tu. Kadang nak tercekik kita dibuatnya sebab pasang lagu serupa nak meletop kenduri kahwin tu haaa. Hari orang kahwin pasang lagu bahagia lah. Yang santai sebab orang nak makan. Nasib bukan wedding iolls, kalau tak, turun dari pelamin halau balik je.

3) Geng Lepak

Kenduri kahwin ni biasanya space sangatlah terhad. Kadang tu ada kenduri letak 4 table je. Bila ada geng yang suka melepak ni jadi baran serupa nak simbah ayaq sirap pi kat muka sorang2 hampa tau dak. Kita nak makan tapi takdak tempat jadi punca la nak marah. Yang depa amboi syok la duduk sambil makan kerepek, selfie sana sini dok gelak sampai hujung jalan boleh dengaq nohh. Mentang-mentang la kawan pengantin amboi rasa diri tu eksklusif sangat. Lain kali bawak meja kerusi sendiri lepak sampai habis majlis.


Tapi benda free kan, nak hingaq banyak pun rasa tak gamak. Orang dah bagi makan kira syukur lah. Hewhewhewhew

Wednesday, 15 March 2017

Shopping Dengan Lelaki

Perempuan dengan shopping kalau dipisahkan jadi kayu. Kalau kau tak suka shopping pun kan, at least beli barang jugak khennnn. Don't ask how frequent I go shop till drop. Kadang tu sampai penuh kereta. Kadang sampai ngeri tengok diri sendiri. Zahabedah nokharom kena rasuk saka apa entah.

Tapi shopping ni best kalau pergi dengan geng perempuan. Kalau keluar dengan lelaki, ya tuhannn hambarnya elok kau pergi shopping sorang je lah.

Beli bawang kat pasar pun kau tak payah lah angkut lelaki unless u make it quick. Like 1 minute quick. Because they're such a bore.


1. Tukang angguk

'Baju ni cantik tak?'
*angguk*
'Kasut ni cantik tak?'
*angguk*
'Biskut ni sedap tak?'
*angguk*

Sampai ke sudah la angguk. Kalau tak angguk pun hmmm je bunyi keluar. Dah serupa dengan toys yang orang letak dekat kereta tu. Sebijik. Sama.

Kalau keluar dengan geng perempuan, bersepah la opinion kau dapat.

'Baju ni cantik tak?'
'Cantik je tapi tak kena la dengan badan kau. Try yang ni. Yang ni pun cantik jugak, kena pun kena dengan kau. Warna pun naik. Material dia lagi okay tau dengan yang ni bla bla bla bla sampai la puas hati.'

2. Main game

Bukan tak boleh nak main game tapi tu lah, bila kita tanya soalan serupa sembang dengan lantai. Mana kau dapat jawapan dah dia khusyuk main game. Tak pun, dia jawab tapi lepas dia dah habis main game. Tak pun dia jawab OK. Apa benda yang okay entah. T.T


3, Cacing kepanasan

Kita tak ajak dia pun keluar shopping sekali tapi dia gigih nak ikut sudahnya dia menggelupur tanya bila nak balik, bila nak habis, bila nak makan, bila nak pergi tempat lain bla bla bla. Kita nak shopping pun takde mood. Rasa nak balik masa tu jugak. Kalau shopping dengan geng perempuan sampai jam pun tertanggal dari tangan. 

Dah cukup lah 3, bebanyak pun buat apa. Masa berjalan. Hewhewhew. Kbai.

Monday, 13 March 2017

TVD : Forever Yours & It Was Epic

I still remember the moment I decided to watch TVD because of Delena. I watched it around 2012 because of Delena's romantic scenes they posted on Tumblr. Back then, TVD was a hit. Like super hit series.

I'm not hooked up with Ian's hot look but the chemistry between him and Nina is something which last till today and maybe it will be last forever since this series is the only series I watch from the beginning till the end although I was late for 3 seasons but who cares.

                        

And the way TVD team ended it is the epic way to end any series. Of course it is not a happy ending with all character live brightly, of course there will be lot of loopholes but that is life. That what I love the most with TVD. Even if it's a fiction but it connect me to the exact feeling in reality world. Whatever happens, the life must go on.

The happiness, smiles, joy, blessings, moments, lonesome, sadness, loss, resentment, hurt, pain, anger, scared, anything they feel in this series, I feel the same way too. We're connected. For 5 years together. I've lost counts on how much I cried when each character died but I also enjoy every moment they smile and be strong face every hurdles.

I'm with them when all character evolved and became stronger. Except Katherine which had it reversed. Lol but still she's savage and badass just like the way she was since the beginning.

It not just about a series, it's beyond than that. It do entertained me for all these years but it is actually helping me acknowledge more on feelings, relationships, friendships, life or exactly on anything in possible way it can. It helps me understands better. TVD will always, always will be special in my life.




Although I cried for the whole series which is about 43 minutes and another additional 15 minutes because of TVD Special Episode : Forever Yours but I am happy they actually ended it. Bcs the more you try to dig, the more nonsense it will get. And I am grateful they ended it with remarkable scenes where Salvatore brothers reunite just like at the beginning.


Also that part when Elena met Damon at the graveyard. Walking down on memory lane.


Thank you TVD for all 8 seasons and 171 episodes and beautiful soundtracks. It such a journey. Rest in peace. TVD, forever will be mine.

                                     


Friday, 3 March 2017

MUMMYAYU'S GIVEAWAY

Image result for giveaway 

Giveaway dari Mummy Ayu ni terbuka untuk semua. Tak kisah followers ataupun tak. Jom lah join sebab hadiah dari Mummy Ayu memang cantik!

Hadiah tu memang dah lama teringin nak ada tapi malas nak cari sebab passport pun tak ada lagi. Hahaha kalau I menang, I nak warna purple tu bcs purple is my fav colour. :)


Giveaway ni sampai 8hb ni so hurry up guys! :D

Jejak Pana : Bukit Sapu Tangan, Bukit Cerakah

Dah berzaman simpan hajat nak naik Bukit Sapu Tangan dekat Taman Botani Shah Alam tu finally dapat jugak peluang pergi sana. Asalnya nak hiking dekat gunung yang ada 7 pelangi katanya tapi biasalah plan tu berubah. Last minute.

So, awal pagi dah gerak pergi Taman Botani tapi tak awal pagi sangat lah. Matahari dah terpacak baru terhegeh mak bedah pergi sana. Biasalah ahad, siapa je yang tak nak tidur over sikit. Hewhewhew

Since last time pergi Bukit Cerakah tak bawak bekal, this time around beli bekal banyak sikit. Dalam pukul 9 sampai sana tapi masalahnya kawan dah start naik bukit dah. Kita baru terkedek pergi entrance gate beli tiket masuk. Hewhewhew

Dah beli tiket tak kosser nak rabat bukit aihh. Singgah kedai sat pi pekena teh tarik dulu makan nasi lemak dulu tunggu bas perangat enjin. Habis makan tunggu kejap dekat pick-up station tu tapi amboi lama betui aihhh bas nak mai. Sudahnya jalan kaki naik atas sana.


Before this dah jogging belah kampung warisan sana, so this time around ikut jalan yang dekat sikit and dapat la jumpa perkampungan idk what's that called. Its abandoned and eerie actually. Bila tengok tempat tu sayang gila kena biar je macam tu. Kalau kena jaga elok, confirm cantik.


Jalan2 dekat situ terjumpa papan tanda Terowong Misteri. We are so damn excited nak masuk dalam tu since nobody knows what's in there tapi bila baca papan tanda dia rasa seram pun anda. 'Misteri yang sukar ditafsirkan'

Jalan punya jalan, cari punya cari but disappointed big time sebab tak jumpa pun terowong tu. Maybe ada tapi tersembunyi dengan pokok2 dekat situ. again, its abandoned so kitorang patah balik je lah. Kitorang pun takde la berani sangat hahaha

Lepas dah puas ambil gambar sana sini, bergerak pergi ke Bukit Sapu Tangan. Dah tak jauh dah pun dari perkampungan tu. Lepas 15 minit, sampai la dekat sana. I mean, sampai dekat signboard Bukit Sapu Tangan. Nak mendaki tu fuhhhh nokharom challenging because the track quite steep.

 

Dengan nak bawak bekal & lemak naik atas, memang penat kemain. Tapi best sebab masuk hutan rasa chill chill je. Angin pun sedap je. Bila dah sampai dekat puncak, rupanya kena panjat menara tinjau. Abandoned building lagi.





Nak masuk tu kena extra careful sebab banyak tangga dah reput & berlubang. Ada yang goyang dah sebab bangunan tu dah lama. Probably my age :')

Nampak tak condition tangga dia cemana?

But all worth it sebab dapat tengok pemandangan cantik dekat atas tu. We can see the whole Shah Alam! And even Port Klang. Kot. Sebab nampak laut lepastu ada kapal kargo hahaha





Lepak dekat atas tu sampai 2 jam jugak lah bcs I fell asleep hewhewhew. Padahal dah set nak lepas atas tu sekejap je. Dalam pukul 1 jugak la kitorang turun lepastu solat kejap dekat surau dia then lepak kejap main archery. Nak naik kuda tapi dia pusing pun satu round je. Macam bosan je. 


Otw balik perasan ada satu tempat baru bukak. Rumah arnah dengan burung but its too costly to watch just rabbit and bird which are passive and they're not so friendly to be gomol by us. RM5 per entry. Sakit jantung terus. 


Anyway, dah settle dah impian nak naik Bukit Sapu Tangan. Broga tak lepas2 lagi. Padahal dulu belajar dekat KUIS belakang tu je pun Broga. Harap tercapai la impian yang satu ni. Hahahaha

p/s : Remember I said about meeting my friend up there? Ha'ah memang jumpa pun tapi 5 minit je sebab dia turun, Iolls baru naik. Lewlz. 

Sunday, 26 February 2017

Segmen : Follow me ! Mac 2017 *my first segment

Music Related Questions

Found it and feel delighted to answer it. Come on, tag along! :)


1) Favourite songs for rainy days?
    - Any melancholic songs but to be specific Dil Kyun Yeh Mera from Kites.

2) A song for when you’re feeling sad?
    - Haare Haare - Josh

3) A feel good playlist?
    - Any catchy songs I bet

4) Favourite songs for driving at night?
    - I don't play fav, any songs would be great to keep me company :)

5) Songs that remind you of your crush/bf/gf?
    - Any Peterpan/Noah songs

6) A song that reminds you of school/people at school?
   - Viva Forever - Spice Girls

7) Favourite song by the 1975?
    - None. lol

8) Favourite song by (insert artist here)?
    - Arijit Singh, Neha Kakkar, Tulsi Kumar

9) Tell me a song you’re embarrassed that you like?
    - Aiman Tino - Permata Cinta

10) Song that reminds you of socmed?
     - None

11) Songs you associate with summer?
      - Cool of the Summer - Demi Lovato

12) Favourite christmas songs?
      - Jingle Bell?

13) Last concert you went to?
      - None. Not a right person to ask. But I remember watching Aizat Amdan sang Lagu Kita on Jom         Heboh stage year 2009. First and last I've ever been on a concert.

14) Favourite band shirt?
      - Lol doesnt have one.

15) Name three or more favourite albums?
      - Red - Taylor Swift
      - Believe - Justin Bieber
      - Bintang Di Surga - Peterpan

16) An artists you plan to listen to more?
      - Birdie

17) Last song you listened to?
      - Sanam Teri Kasam

18) A song you associate with your mum and dad?
      - Asmaul Husna I bet. T.T

19) Which song led you to a whole new genre personally?
       - The Diary of Jane - Breaking Benjamin

20) What’s one album on your phone you never actually listen to?
       - None. My phone got to breath.

21) Favourite lyrics at the moment?

      - Image result for lyric quotes

22) Do you have a song as a ringtone?
      - Menunggumu - Peterpan feat Chrisye

23) Favourite songs for sleep?
      - Sayang by Faizal Tahir

24) A song you want to walk down the aisle to?
      - Sukoon Mila - Arijit Singh

25) The last album you bought/downloaded?
      - Raees music album

Related image

26) Would you get a tattoo related to a band/artist? if so, who?
       - None.

27) A song on the charts you actually really like?
     - Kala Chashma - Baar Baar Dekho

28) A song you liked when you were younger?
      - Purnama Merindu - Siti Nurhaliza

29) Name a song that reminds you of a holiday you had?
      - Man Bai - Kau Ilhamku

30) Put your playlist on shuffle and tell me the first three songs that come up?
      - Peterpan - Ada Apa Denganmu
      - Spider - Hidupku
      - Hyper Act - Bukan Untukku


Thursday, 23 February 2017

Kedai Makan

Dari zaman belajar membawak ke zaman kerja memang suka beno la makan dekat kedai. Tak suka pun actually tapi tak sempat nak masak lah. Tak sempat = Malas.

Malas bukan apa. Kita makan bila kita nak makan. Kalau bawak bekal pergi kelas/office sah2 la makanan tu berpeluh. Dari kecik sampai sekarang geli tengok makanan berpeluh. Urggghh



Tu belum masuk kau pergi beli barang dapur dah siap menu dalam kepala dalam kepala then balik rumah end up masak benda lain. It happens. Always. T.T

So untuk elakkan pembaziran masa dan tenaga, kan senang pergi kedai je. Tapi tu lah pergi kedai ni kadang menyampah jugak. Bila dah jumpa port chantek baekkk punya memang jadi loyal customer lah.

Tapi kalau tak jumpa kedai yang cun, mesti jumpa yang tak cun dulu and most likely they're like these :

1. Makanan Banyak Sampah.
Pesen yang jenis food hunting ni rajin la dia nak clearkan semua sampah. Kalau yang malas, memang idok le. By food hunting I mean memburu segala jenis bawang, daun kesum, halia, serai, bawang putih bla bla bla. Tu satu hal. Satu hal lagi bila isi entah berapa ciput je sampah je lebih. Bayar mahal pulak tu. Damn.

2. Menu Je Gah.
'Kak, saya nak kuey tiaw goreng. Yang pedas eh.'
'Takde.'
'Nasi goreng ayam'
'Takde'
'Nasi putih tomyam?'
'Takde'
'Hmmm bihun sup?'
'Takde.'
'Habis tu apa je yang ada?!'
'Semua dalam menu ni la'



3. Tandas Kotor
Pergi kedai makan takde tandas tu dah tak syok dah tapi kalau yang ada tandas tapi perghhh kotor nokharommmm. Pernah sekali tu masuk tandas dinding berlubang. Bila usha lubang direct pergi dapur. Cancel.

4. Waiter Gigih
Kalau pergi kedai makan haruslah mintak menu. Tapi tu lah waiter ni, dia tak faham kita ni ada konflik dalaman. Dia ingat senang gamaknya nak buat keputusan nak makan apa. Nak makan mana pun nokharom lama kena fikir baru boleh buat decision. Orang baru duduk usha menu dia dah buat muka panas kena tunggu lama nak ambik order. T.T

5. Perasan Masterchef
Kedai makan ni makin lama makin bersepah dekat muka bumi ni. Serious talk. Tapi yang tak tahannya bersepah yang perasan macam juara masterchef. Let say la dia masak nasi goreng bagi member sebelah makan. Member nak jaga hati member, dia kabo la sedap. Terus dibukaknya kedai makan sebab pujian member tadi. Harei betul.

6. Kedai Acah Laku
Kadang tu curious jugak nak try bila kedai tu ramai gila customer sampai kena beratur kalau nak makan situ. Nampak macam hebat. Rupanya tukang masak dia slow kemain. Patutlah. Dah lah slow tak sedap pulak tu. Lama nak tunggu lama jugak nak kasi habis.

Dah la sembang 6, kang sembang banyak orang suruh kita setup kedai makan sendiri pulak. Kita dah la malas lagi nak sembang setup. Gerak lu.

Pemenang Pencarian Bloglist Blog


Guys, I am deeply sorry sebab tak sempat nak update this blog. So here it is list pemenang. Since tak ramai yang join so I ambil 5 orang yang bertuah and yang lebih tu will be my permanent blog to visit lah. Since dah nak handover project, I hope you guys understand how frequent I can be in here. Again, apology on my behalf.



Okay, so here the list. :)

1. JM Belog : https://belogsjm.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html

 

2. Husniey : http://kebaikankeindahan.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html?m=1

 
3. Cik Dylah : http://cikdylah.blogspot.my/2017/01/penyertaan-bloglist-blog-by-farhana.html


4. Faezah Abdullah : http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html


5. Lady Tash Roy : http://radenotion.blogspot.com/2017/02/segment-bloglist-february-by-farhana.html

So ni semua senarai pemenangnya. Email no acc you guys dekat farhanajafri91@gmail.com okay? :)

Thursday, 16 February 2017

RIP Inky



These two were born last year around November I guess and grew up beautifully. Inky & Fairy. This picture was taken last month when they're so small & baru je pandai berjalan & memanjat sana sini. Baru berani keluar dari kotak.

They're so shy and Inky was the quiet one. Bcs she's sick so she's a passive one. Badan dia penuh kurap. Dari kepala sampai kaki.

How to know which one is Inky or Fairy. Yang gelap tu Inky, yang cerah tu Fairy. Tapi kekadang tertukar jugak which is which sebab Fairy pun dah turn darker than before.

Since Inky sakit, she spend her time with sleeping around. Hari2 mandikan dia dengan ubat. Sekejap je kurap dia dah hilang & dia dah aktif main sana sini. Kadang malam tak tidur pun sebab aktif main.

Kalau Fairy tidur ataupun tak layan dia, dia main dengan ekor dia sendiri. Since both of them have their mom's gene. Ekor panjang. Inky ikut muka ayah dia. Bulat comel. Fairy more to panjang and garang but she's nice walaupun bersepah dia cakar sampai luka. But I'm used to it. Tak sakit pun :)

Both of them penakut. Yes, ikut gene mak. Takut dengan orang, takut dengan kucing lain. So most of the time, I hug them tightly until they're calm. Inky ni kalau takut macam mana pun dia takkan cakar or harm anyone. But Fairy yes. Kuku dia nokharom sakit. :')

Inky paling takut pun dia akan sembunyi ataupun peluk kuat2. Dekat rumah dia suka sembunyi belakang tong air dekat sinki. Ataupun dekat rak makanan. Since dia kecik lagi, so dia sembunyi dalam pek Maggi :')

Pernah sekali ada budak datang nak ambil dia, dia takut sampai nak cakar. Tak pernah lagi dia buat macam tu. Maybe dia takut sangat at that time. She gripped my arm tightly till she fall asleep. Nak bagi tidur Inky senang je. Main tapak kaki dia or telinga dia. Kejap je dah tidur. Normally they'll sleep from 10am till 3 or 4pm lepas mandi & makan.

Inky kalau tidur tak boleh kena cahaya. She will cover her eyes with her paws. She's just like me :')

But last week, she injured herself. Perut dia luka besar. I didnt rush to vet since I'm broke. They said she will be just fine. Letak minyak gamat je. So I did. I put pad herba sekali. And alhamdulillah the wound decreased. Darah dah kering and she's back being active jump here and there. Fyi, Inky melompat quite high. Dari bawah sampai ke peha. My new palazzo rosak sebab dia :')


Tapi tengahari tadi, dia hilang. Dah mula rasa tak sedap hati. Nasib baik ada loceng dekat leher dia so dapat cari dia dekat mana. Masa jumpa dia, dia dah terbaring menggelupur tahan sakit. Menggeletar tangan masa tu since Idk what to do. Mata dia terbeliak tahan sakit. I pergi ambil ubat but I know its too late already. Kaki dia dah lembik sangat masa tu.

I held her and she died right away. I just can't believe she's gone. Dia macam tidur macam biasa je macam hari2 I tidurkan dia. I feel her paws. Its cold and pale. I check her heartbeat. Nothing. She's gone. But I refuse to accept the fact. I cried so hard. I skipped my lunch and cried for about 2 hours there. Dari badan dia panas sampai sejuk keras. I gosok kepala dia supaya mata dia tertutup. Biar dia tidur macam dia selalu tidur.

Selalu kalau dia tidur, ekor dia bergerak sana sini but this time ekor dia diam je. I know she's no longer there but I just can't accept that. My Inky is gone. My baby is gone. :'(

How to tell Fairy, Inky already dead? What will happen to Fairy? Siapa yang nak main dengan Fairy lepasni?


They grew up together. Makan sama-sama, main sama-sama, tidur sama-sama. Nangis lagi :(


I asked my officemate to bury her in some place safe. Tak mampu nak tengok Inky kena tanam. I didnt even take her tag. Biarlah tanam sekali dengan Inky. Its hers. I want that tag to be with her. Lagipun kalau simpan buat nangis ada la. Sebab Inky dah takde :(

'Ana, Abg Din tanam dia dekat sebelah swimming pool sana. Biar dia sejuk sikit.'

Up until now I cant forget the moment Inky died. Luka dia dah nak sembuh dah. Dari panjang tinggal sikit lagi dah nak bercantum balik. But she can't survive. I regret it. Baeyoung said its her time to go. But still tak boleh nak hadam sebab luka dah nak sembuh. But he said dia sembuh supaya senang nak pergi. Inky :'(

Dari kecil tapak tangan bela dia sampai sekarang dah besar. Dari sakit jadi sembuh and aktif but now she's gone. RIP Inky. I'll miss you. Be safe there. :'(