Wednesday, 13 December 2017

PROGRAM AFFILIATE BAITULJANNAH

Blogwalking tadi main klik mana suka lepastu terjumpa pasal Affiliate Baituljannah. Selama ni bila orang sebut Baituljannah haruslah terfikir pasal jodoh sebab famous kot Baituljannah ni siap ada group FB lagi. Tahun ni datang pulak program Affiliate Baituljannah which you guys can join for FREE! Nak daftar pun mudah sangat cuma isi nama, alamt email, jantina & kata laluan. What are you guys waiting for?

DAFTAR SEBAGAI AFFILIATE BAITULJANNAH

Program Affiliate BAITULJANNAHM BAITULJANNAH, apa itu baituljannah

Keistimewaan Program Affiliate BAITULJANNAH


☛ 1. Pendaftaran percuma.
☛ 2. Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok. Anda tidak perlu menguruskan order atau pembelian.
☛ 3. Anda hanya perlu mengajak rakan-rakan anda mendaftar di Baituljannah.com sama ada untuk mencari jodoh atau untuk menjadi ejen affiliate seperti anda.
☛ 5. Anda hanya perlu berkongsi unik URL atau link yang disediakan ke semua laman media sosial anda seperti Facebook dan Twitter. Ataupun hanya dengan semudah melalui Whatsapp dan Telegram. Kemudian, bersedia untuk menerima komisen.
☛ 6. Tiada had tempoh yang ditetapkan untuk penerimaan komisen bermaksud anda akan tetap menerima komisen selagi mana BAITULJANNAH beroperasi.

Program Affiliate BAITULJANNAHM BAITULJANNAH, apa itu baituljannah

Yang bestnya bila join Program Affiliate BaitulJannah ni, 15 orang ejen berdaftar yang kumpul ramai affiliate boleh menang 15 ganjaran istimewa macam dekat dalam gambar ni. Excited? Daftar lah sekarang! Tak sampai 5 minit pun nak daftar :D

Program Affiliate BAITULJANNAHM BAITULJANNAH, apa itu baituljannah



Untuk terma dan syarat penyertaan :

1. Pihak Baituljannah menyediakan sebanyak 15 hadiah ganjaran istimewa untuk 15 orang ejen affiliate pertama yang mencapai rekrut sebanyak 5,500 orang pendaftaran calon cari jodoh yang telah lulus profail dan disahkan nombor telefon.

2. Sebaik sahaja seseorang ejen affiliate itu mencapai 5,500 orang pendaftaran tersebut, dia berhak untuk memilih salah satu daripada pilihan hadiah ganjaran yang disediakan.

3. Pengiraan pendaftaran yang diambil kira hanya pendaftaran bermula pada 15 November 2017 sahaja. Pendaftaran sebelum 15 November 2017 tidak diambil kira.

4. Pengiraan pendaftaran yang diambil kira hanya pendaftaran yang direkrut oleh anda dengan menggunakan URL ID anda sendiri. Pendaftaran melalui ejen-ejen affiliate rujukan anda tidak akan diambil kira.

5. Hadiah ganjaran yang disediakan adalah terhad. Oleh itu, ejen affiliate yang terlebih dahulu mencapai sasaran mempunyai keistimewaan untuk memilih salah satu daripada mana-mana hadiah ganjaran yang masih belum ditebus ketika itu.

6. Tawaran hadiah ganjaran ini hanya sah sehingga 15 Februari 2018 sahaja.

7. Pihak Baituljannah berhak untuk menggugurkan keahlian mana-mana ejen affiliate sekiranya seseorang ejen affiliate itu didapati melanggar sebarang syarat-syarat yang ditetapkan atau menggunakan sebarang teknik yang mempunyai unsur-unsur penipuan seperti menggunakan bot untuk mendapatkan jumlah pendaftaran yang tinggi.

Tuesday, 12 December 2017

Wedding Aima & Ninie

Sekarang dah masuk musim orang kahwin ni rasa nak throwback wedding ceremony dua kawan sekolah BTS dulu. Since balik dari Sabah, masuk zaman kampus membawak ke zaman kerja, belum pernah lagi jumpa kawan sekelas. Kawan dari sekolah rendah pun baru sorang dua yang jumpa itupun kebetulan satu kampus dekat UiTM Segamat.

26 September 2017 wedding reception for one of my besties dekat Semenyih. Kahwin dengan polis haruslah jalan bawah pedang tapi sebab sampai lambat memang tak sempat nak tengok lah cerita dia. Dah sampai lambat satu hal, makanan pun dah nak habis. Beria makan laju-laju sebab nak kek red velvet tapi budak-budak dah habiskan. Yang geramnya tu bila ambik sendiri memang beria lah ambik banyak sudahnya makan ada lah dalam dua tiga suap. Why kids whyyyy T.T

Untuk sedapkan hati Ayat yang tengah lara kek red velvet dah habis, I said

'Tak sedap lah tu sebab tu diorang tinggal je'

Masa tu plan lepas makan, ambil gambar then balik lah sebab rimas jugak nak lepak dekat majlis kahwin ni. Bising. Nak gosip pun tak best tapi nak tunggu turn ambik gambar tu ya tuhannnn sempat lah habis dua kitab kitorang bergossip. Serious memang lama gila. I guess dalam 2 jam tunggu situ. But that's okay lah because we're waiting for other friends as well to arrive.

Ngam semua dah sampai baru dapat turn nak bergambar itupun kena cepat sebab ramai lagi kat belakang tengah beratur. Gambar cantik ke tak main hentam je asalkan ada.

Solemnization



Sama lah masa wedding Ninie dengan Eijat Sabtu lepas dekat Shah Alam. Nak bergambar dengan pengantin lama kemain tunggu. Dari pukul 8 sampai pukul 10 melepak sambil tunggu kawan-kawan yang lain sampai. But I'm glad at these two occasion, I can gathered with some of my old memories, laughing, selfies, gossiping. Tapi tu lah jumpa kejap je lah. Nak jumpa balik entah bila entah. Beria plan nak lepak sekali lah sudahnya krik krik je.




Bersyukur jugak ada rezeki dapat pergi dua majlis ni sebab dapat jumpa kawan lama yang susah sangat nak jumpa - Ainatul & Anis. Satu group whatsapp tapi nak jumpa busy kalah YB. Harap lepasni dapat jumpa the rest of them. Senior pun tak pernah jumpa lagi. Ni baru kawan kelas sendiri, kawan kelas-kelas lain belum jumpa lagi. And the list goes onnnnnn.......

Movie Review : Bisik Pada Langit


Pengarah : Kabir Bhatia
Pelakon : Jalil Hamid, Umi Nazeera, Beto Kushairy, Naim Daniel
Genre : Drama
Trailer :


Agak lambat jugak tengok movie melodrama paling syahdu tahun ni - you guys put that label for this movie while for me movie ni banyak loophole dia but its still good to watch since movie Melayu tak banyak pun yang berkualiti. Mungkin kita tengok movie ni dari sudut berbeza well setiap orang ada sudut perspektif dia tersendiri and mesej yang kita dapat might be different from others. 

Kecewa jugak bila riuh bercakap pasal movie ni boleh habis tisu sekotak lap air mata, kalau tengok dekat poster tu haa kemain hashtag tapi dari awal sampai habis tak jumpa scene yang boleh buat menangis cuma kesian sangat tengok Iqram dengan Zaidi. Anak-anak yang terabai oleh seorang ayah. WHY? I'm glad Hajar passed away sebab baru ayah dia nampak yang Zaidi & Iqram pun anak-anak dia.


Hajar is such a selfish character based on the story. Dia tahu ayah tak mampu tapi nak belajar oversea, dia tahu abang dia terpaksa berhenti belajar tanggung family tapi dia still nak pergi Australia walhal abang dia dah kata dekat Malaysia pun banyak lagi u bagus. Betul kata pakcik dia, ukur baju di badan sendiri, atap bocor pun tak terganti ada hati nak hantar anak ke oversea. Dalam rumah tu ada 4 tanggungan Ramli tapi kehendak Hajar jugak dia turutkan. Paling menyampah sekali, ayah dia pergi JB pun tak pernah tapi Hajar happy ride satu Aussie? Tak sure Hajar ni dapat full scholarship ataupun ayah dia kena tanggung because nobody mention it anyway. Kalau dapat full scholarship kenapa Hajar tak balik cuti sem? Kalau ayah yang tanggung mana dapat duit beli superbike? Kalau superbike sewa, maybe tu punca tayar pecah sebab low quality. Maintenance superbike pun boleh tahan jugak kan? 

Throughout the movie memang suka sangat dengan watak Iqram nak pulak bila dia ingatkan abang dia berapa banyak dah abang dia berkorban untuk keluarga dengan gaji kecil macam tu. Bila iqram ingatkan ayah dia betapa tinggi ayah dia angkat darjat Hajar dalam keluarga. Nampak dekat situ betapa gagalnya Ramli sebagai seorang bapa. Betapa ortodoksnya pemikiran Ramli bila Iqram dapat English terbaik tapi dia hancurkan harapan Iqram. Sudahnya jadi mekanik. Kalau Iqram dapat layanan macam Hajar, for sure dah boleh pergi jauh.


Ramli balik-balik sebut dia bukan saja-saja garang dengan Hajar tapi sebab nak menjaga tapi takde satu pun scene dalam movie tunjuk dia garang dengan Hajar except scene argue pasal motor. Tapi belum sampai tahap garang pun. Dia garang dengan Iqram je. Tapi tu bukan garang, tu pilih kasih. Tu kejam. Sorry I really hate Ramli for treating Zaidi & Iqram like they're nothing. Menyampah jugak tengok dia asyik marah dengan Wan tu sedangkan Wan yang tolong dari awal sampai jenazah sampai. Ramli ni ada pengalaman trauma dengan lelaki ke macam mana? Dashat sangat trust issues dia

Dialogue dia ada some part yang terjongket kening jugak macam 'Hajar selalu doakan ayah dengan mak, dari fajar, dhuha sampailah maghrib' I was like errr where's Isyak btw? 

Dalam video Hajar ada tunjuk laut dekat Aussie cantik tapi air keruh padahal dekat Tanjung Piai air cantik kemain. Jatuh cinta jugak dengan cinematoghraphy movie ni memang top-notch campur pulak dengan lagu Lygophobia karya Akim & Laq memang kena sangat sebagai soundtrack.


Part Beto kata Hajar accident sebab tayar pecah & bukan sebab laju padahal dia memang speed sampai Wan tu tertinggal jauh dekat belakang. Plus apa motif ride superbike kalau nak bawak sempoi? Baik naik basikal enjoy the view. Tapi VFX dia tak kemas sangat masa shot superbike Hajar pecah tu. But that's okay lah tak penting sangat pun.


Dekat ending scene tu Ramli ada kata kedatangan Hajar tu mengajar dia erti bersyukur tapi I rasa perginya Hajar tu buat dia bersyukur sebab dia dah nampak Zaidi & Iqram tu pun anak berguna? Sampai sekarang tak nampak kenapa movie ni Bisik Pada Langit. Lagi cantik kalau tajuk Hajar since movie ni tentang dia. 

Btw jauh beno Ramli bawak Hajar memancing sampai ke Tanjung Piai sana & lawak jugak bila phone 3310 Nokia legend tu ada rintone iphone siap boleh loudspeaker amboi. And oh, Beto sakit mata ke masa berlakon sebab scene dia balik dari jual kebun ayah dia tu mata dia berdarah?


Anyway, this is my rating for the movie 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline 0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.5, 8. Editing 0, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought 0 = 6/10

For me, movie Bisik Pada Langit ni kalau buat cerekarama dah okay kot. Jauh dia pergi sampai ke layar perak padahal cerita dia biasa je. Ni ramai yang cakap Pinjamkan Hatiku ni best. Entah ye entah tidak diorang ni. 

Monday, 11 December 2017

Movie Review : Guest In London

Image result for guest iin london review

Director : Ashwni Dhir
Cast : Kartik Aaryan, Paresh Rawal, Tanvi Azmi, Kriti Kharbanda, Lucinda Nicholas
Genre : Comedy/Drama
Running Time : 2 hours 18 minutes
Trailer :


Kecewa teruk tengok Kartik berlakon dalam movie comedy macam ni sebab track record movie dia semua best tapi this one I'll rate it as the worst. Try-hard comedy and repetitive. Lakonan cast dia semua okay tapi kalau dialogue and storyline hancur, memang tak ke mana lah, still hancur jugak. 

At first memang best movie ni, lawak dia pun okay walaupun cliche tapi menyampah tengok sebab dia nak portray scene tu sebagai sesuatu yang lawak but end up jadi annoying. Nak gelak pun rasa malas dah. Bertahan sebab ada Kartik je since he's my fav dari debut movie dia lagi, Akaash Vaani.

Paling menyampah tengok lawak Sanjay Mishra jadi orang Pakistan, from a funny one it turns out to be racist. Paresh Rawal pun banyak buat lawak dengan kentut dia je. Yes, please avoid watching this during your lunch. 

But the good thing is dalam movie ni ada plot twist kira berbaloi jugak lah hadap watak yang annoying ni sebab plot twist tu turns out to be great scene in this movie. Punyalah bagus sampai menangis tengok. Kan bagus kalau story dia bagus dari awal sampai habis sebab casting dah bagus dah tapi tu lah tak semua yang kita nak kita dapat. Nama pun kehidupan k nah rating

1. Team Production +1, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.2, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.3 = 6/10

Movie Review : Mubarakan

Image result for mubarakan review

Director : 
Cast : Anil Kapoor, Arjun Kapoor, Ileana D’Cruz, Athiya Shetty, Ratna Pathak Shah, Pavan Malhotra, Neha Sharma
Genre : Anees Bazmee
Running Time : 2 hours 36 minutes
Trailer :


Based on genre movie ni memang jenis movie santai je lah sebab genre movie ni masala je so kalau story tak logik and melalut pun tak payah ambik port sangat. Dia buat cerita asal boleh je asalkan scene semua kelakar. Ni kali kedua Arjun Kapoor berlakon dua watak dalam satu movie. Movie first, debut movie dia, Aurangzebb. Tapi movie tu watak serius, kali ni watak komedi. Seorang jenis nakal, seorang lagi pendiam pemalu.

Image result for mubarakan review

Mubarakan mengisahkan tentang dua beradik kembar yang dijaga dari kecil oleh pakcik dan makcik mereka. Pakcik ambik seorang, makcik ambik seorang sebab parents kembar ni dah meninggal dalam accident. Bila dah besar, dah masanya untuk kahwinkan dengan pilihan pakcik makcik diorang tapi si kembar masing-masing dah ada pilihan hati masing-masing. So diorang mintak tolong dengan pakcik bongsu diorang, Anil Kapoor tapi makin dia tolong makin bertambah teruk keadaan sampai masing-masing rasa nak lari je dari rumah. Makin serabut bila awek masing-masing mula mendesak, pakcik makcik pun bergaduh sebab perkahwinan si kembar ni. 

Dalam movie ni walaupun Arjun Kapoor hero sebenar tapi dengan lakonan Anil Kapoor, nampak dia yang conquer movie ni lagipun Anil memang dah terkenal dengan lakonan dia dalam movie masala macam franchise Welcome, movie2 komedi arahan David Dhawan & movie2 komedi Anees Bazmee sendiri. Sayang lah bila Arjun tak mampu nak berdiri sama tinggi dengan Anil sedangkan screentime dia banyak dalam movie ni. 

Image result for mubarakan review

Mubarakan ni tipikal movie masala je sebab sama storyline dengan movie franchise Housefull 1, 2 dengan 3, Welcome Back andother masala comedy movie so benda serabut tu pun macam dah biasa cuma cara solve tu je lah berbeza. Tapi kalau banyak sangat pun kita pun rasa bosan nak tengok kan?

First half movie ni memang best sampai penat nak gelak tapi masuk second half dah start macam terlampau banyak sangat scene kelakar sampai tepu but still okay je nak layan and bila dah stuck dengan diorang dalam serabut tu mesti nak tahu jugak macam mana diorang nak selesaikan masalah diorang tu. Dalam movie ni punya lah ramai pelakon sampai ada yang masuk untuk bagi cantik je macam Athiya Shetty dengan Neha Sharma. Tapi rasanya Athiya tu team Mubarakan saja bagi kurang dialogue sebab dia kerap sangat gagap masa shooting. Nak buang anak Suniel Shetty so terpaksa lah masukkan jugak. Hihu starkid. 

Image result for mubarakan athiya

Lagu dalam movie ni pun not bad sebab banyak beat catchy sebab keluarga Punjabi so lagu pun meriah kemain. Nak pulak lagu masa majlis pertunangan si kembar. Lagu remake Hawa Hawa bila diberi nafas baru rap and remix jadi best pulak lagi best dari original tahun 1980. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.5, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought 0 = 6/10

Sunday, 10 December 2017

Madu Tiruan Di Malaysia

Bulan lepas Berita Harian ada keluarkan artikel tentang madu tiruan di Malaysia, sebanyak 80% madu tiruan dijual di pasaran Malaysia sebenarnya. Nampak macam madu asli tapi tak ada sikit pun percentage madu dalam ingredients yang digunakan dalam penghasilan madu sintetik. Antara bahan yang digunakan ialah gula, kanji dan tepung jagung. Shocking? Well, I am.

Image result for madu tiruan  di malaysia berita harian


Disebabkan 3 bahan utama dalam pembuatan madu sintetik ni, banyak penyakit kronik boleh bahayakan kesihatan pengguna antaranya diabetes, kanser, heart disease and much more. 

fake-honey-thumbnail

Mengikut kajian dari MARDI keatas 5 jenis madu sintetik yang dijual di pasaran Malaysia menunjukkan madu yang dijual tiada langsung percentage penggunaan madu and of course tak ada langsung khasiat nutrisi kepada pengguna. 

Ada pesakit yang terlantar di hospital disebabkan diabetes lepas 6 tahun pengambilan madu kelulut sebanyak 2 kali sehari. Tak percaya dengan hasil keputusan doktor, dia minta pihak terlibat buat kajian and turns out dia sebenarnya minum madu tiruan. Sedih lepas 6 tahun baru tahu yang sebenarnya madu asli dia minum sebenarnya tiruan dan kaki pun bakal dipotong sebab diabetes walaupun dah berusaha amalkan pemakanan sihat. 

As consumer mana kita nak tahu bezakan madu asli & madu sintetik. Selama ni pun ingatkan madu yang di pasaran tu campuran madu asli. At least ada la campuran madu asli sebab harga affordable to buy rupanya bukan. Ikutkan akta, kesalahan menjual madu tiruan boleh didenda cecah RM20,000 atau dipenjarakan selama 5 tahun. So for those yang rasa tahu sesiapa yang suka jual madu tiruan boleh lapor kepada Pegawai Kesihatan Daerah ataupun Ketua Kesihatan Negeri. 

Image result for madu tiruan  di malaysia berita harian

Lepas baca artikel ni, dah taknak dah guna madu yang dijual sebab madu tiruan. Buang duit dan bahayakan kesihatan diri kalau guna. Kena cari penjual madu asli kalau nak beli madu. Kawan ambil madu dengan orang asli di Pahang tapi tak dapat nak pos sebab guna balang kaca berat. Sia-sia kalau pecah. Kalau ada yang tahu mana nak cari, boleh share dekat sini. Thanks :)

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Giveaway Bulan Cinta by Dilah

SEGMEN BLOGLIST BY KAELLA


Segmen bloglist baru untuk 2018 nanti! Excited join sebab semua yang join segmen ni semua masuk dalam bloglist Kaella! Siapa belum join better join sekarang sebab tarikh tutup 20 Disember nanti. Syarat nak join pun mudah sangat.

Kaella ada mintak pendapat tentang blog dia, as for newbie, blog Kaella kemas dan menarik. For me as a blogger yang kena rajin blogwalking memang suka sangat blog yang simple sebab tak ambil masa yang lama nak load. Tengok dekat labels Kaella letak ada label untuk hiking so rasanya Kaella nanti mesti akan share banyak tips & pengalaman masa hiking kan? Tak sabar nak baca sebab suka tengok orang hiking tapi tak suka hiking. Boleh menangis kalau orang ajak pergi hiking. 

Anyway, good luck Kaella dalam dunia blogging ni. Semoga kita jadi kawan blog sampai bila-bila :)

GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE

Gegar Vaganza 4 - Separuh Akhir : Markah & Senarai Lagu Final

Image result for gegarvaganza 4

Dari 12 peserta sekarang dah tinggal 6 orang ke final Gegar Vaganza. Tahun ni final GV4 akan diadakan di Johor. Katanya tiket dah sold out untuk final dah sold out dah pun so kita yang bukan orang Johor ni tengok Live plus dekat Youtube je lah haha. Kalau buat dekat sini pun memang tak pergi pun sebab tak best macam dalam skrin. Lagipun sambil tengok GV sambil iron baju. Tu memang dah rutin wajib dah setiap malam Ahad ;P

Untuk persembahan malam tadi untuk round pertama masing-masing tunjuk kreativiti tapi tu lah like I said in previous post, kalau kreatif teknik nyanyian pulak kelaut. Syura, Firman, Lan & Aishah kena kritik teknik nyanyian diorang sebab ada part yang tak diorang mampu buat. Untuk round kedua, ramai jugak yang kena kritik maybe sebab dah nak final kan so juri nak try cari kesalahan masing-masing tapi tak heavy sangat pun sebab markah masing-masing agak tinggi jugak. Jarak antara diorang pun tak jauh kecuali Syura. Yup, she's out last night. 

1. Hazami: 70.55%
2. Aishah: 69.95%
3. Firman: 69.50%
4. Tia Jinbara: 69.35%
5. Liza Hanim: 68.85%
6. Lan: 66.40%
7. Syura: 58.10%

Terkejut semalam tengok Kak Liza Hanim duduk bottom 3 padahal persembahan dia bagus semalam. Nasib dia pergi final, harap final nanti dia tembak terus pergi top 3. She deserves to be there! 

Senarai lagu untuk final nanti :

1. Hazami - Bahagiamu Deritaku (Hafiz AF)
2. Aisyah - All By Myself ( Celine Dion)\
3. Firman - Drama King (Meet Uncle Hussein ft Black)
4. Tia Jinbara - Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
5. Liza Hanim - Meniti Titian Usang (Search)
6. Lan - Romancinta (Mojo)

& lagu untuk Battle

1. Supergirls (Defam) - Aishah vs Liza Hanim
2. Amboi (Altimet)  - Hazami vs Tia Jinbara
3. Tepi Sikit (Sleeq) - Firman vs Lan

Yang belum sempat tengok lagi sem-final concert GV4, here's the video :)

Gegar Vaganza 4 Minggu 6 - Senarai Lagu Minggu 7

Image result for gegar vaganza 4

Tak sangka dah nak masuk semi-final dah minggu ni. Rasa macam baru je lagi tengok semua peserta excited dapat masuk GV 4. 

Based on performance masing-masing rasanya sama je dari minggu pertama haha bosan jugak tengok memasing berdiri dekat tengah lepastu menyanyi macam Pak Ngah komen sebelum ni tapi nak buat yang kreatif sangat pun memasing ada komitmen lain. Kalau nak kreatif kang jadi macam Hazami pulak, teknik nyanyian entah ke mana. So terima je lah apa yang diorang perform tu.  

Sekarang ni dah makin nampak persaingan sengit antara Kak Liza Hanim, Hazami & Kak Aisyah. Tak boleh nak jangka siapa akan jadi juara nanti. Dah lah semua fav pulak tu. Tak tahu nak pilih yang mana. 

Tak sabar nak tengok performance minggu 7 ni, nak tunggu siapa yang dapat masuk final nanti. Harap sangat Lan dapat masuk final sebab dia antara yang tunjuk improvement every week. Suka tengok bila ada yang from nothing to something. Nothing bukan maksudnya Lan tak bagus tapi Lan sebelum ni kan genre rock je. Lagu pop yeh yeh pun dia bedal rock jugak. Bila dalam GV ni best lah tengok dia keluar dari bubbles dia & try something new and menjadi pulak tu! 

Untuk semi-final ni, semua peserta nyanyi 2 buah lagu, jom tengok senarai lagu minggu 7 :

Lan - Kalis Rindu : Elyana  & Ukiran Jiwa :
Syura - Dokter Cinta : Dewi2 & Cinta Antara Benua
Firman - I Feel Good & Menanti Sebuah Jawaban
Tia Jinbara - Hukum Karma & Isabella
Aishah - River Deep Mountain High & Keranamu Kekasih
Hazami - Getaran & Hello
Liza Hanim - Kesal & Jagalah Diri

Harap semua perform bagus kejap lagi & tak ada yang sakit macam Lan minggu lepas. All the best for them :D

Wednesday, 6 December 2017

Movie Review : Simran

Image result for movie poster simran

Director : Hansal Mehta
Cast : Kangana Ranaut, Hiten Kumar, Kishori Shahane, Sohum Shah
Genre : Comedy Drama
Running Time :
Trailer :


Simran mengisahkan tentang Praful Patel (Kangana Ranaut) yang bekerja sebagai housekeeper di sebuah hotel di Atlanta & menyimpan duit untuk beli rumah tapi sayangnya dia dah gunakan duit simpanan dia untuk berjudi di Las Vegas. Well first time dia berjudi di LV, dia menang USD 2,000 so dia macam tak puas hati kenapa second time dan seterusnya dia kalah sampai lah dia guna duit simpanan & dia pergi lagi sekali guna duit advance personal loan dia USD 8,000. Bila semua duit dia dah habis, dia buat pulak pinjaman dengan ahlong USD 32,0000 dengan harapan boleh menang tapi sayangnya kalah jugak. Since then, dia lari balik ke Atlanta & cari jalan macam mana nak beli rumah dengan semua duit yang dah hangus. Loan dia kena reject sebab dia dah gunakan advance money yang bank bagi, rumah yang dia nak dah ada yang beli, dia tak ada duit, kena gantung kerja sebab ahlong tu buat kacau dekat hotel, parents dia mengamuk teruk so basicaly she lives in chaos.

Related image

Yang bestnya movie ni dia memang berpijak di dunia nyata lah sebab based on a true story. Bila tengok movie ni rasa serabut sekali sebab dia memang terperangkap dalam masalah yang sangat sangat sangat susah nak keluar. Walaupun apa yang dia buat tu salah tapi what's done is done. Tak boleh nak buat apa dah, follow the flow je throughout this movie. Cuma tak tahu lah part Sameer, bakal suami Praful tu betul wujud ke tak sebab kewujudan dia macam too filmy. Too good to be true. Mungkin tambahan je kot untuk nampak ala Bollywood. 

Walaupun movie ni slow pace sikit sebab genre drama tapi okay lah nak layan since Kangana memang power berlakon. Cumanya dalam trailer nampak macam movie ni ke arah kehidupan macam dalam movie Queen but its not. Second half dia dah twist teruk sampai dah tak nampak original pace dia macam mana. Expectation tu terpeleot dah orang kata. Kalau yang dah pernah tengok movie Queen and harapkan Simran ni movie yang sama, I tell you guys it is not.

Visual memang nice tapi audio dia biasa je. Tak ada pun lagu dia yang worthy sangat. Cuma masuk untuk nampak movie tu ceria je. Itu pun kejap je lah. Sebab everytime dia happy kejap lagi ada la masalah datang. Lewlz.

Related image

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought 0 = 5.5/10

Tuesday, 5 December 2017

Gigi Bongsu Nak Tumbuh

Penghujung tahun 2017 ni dipenuhi dengan sakit gigi je. Haritu kes nak tampal gigi. Lepas dah settle check dengan 3 orang doktor, kes nak tumbuh gigi pulak. Sepatutnya gigi bongsu sebelah kiri ni doctor nak x-ray sebab dia tumbuh menyenget sangat ke dalam takut nanti dia rosakkan gigi sebelah dia tapi sampai sekarang tak x-ray lagi. Takut punya pasal. Bukan takut nak x-ray tapi takut nak buang gigi bongsu tu. Duit satu hal lagi. Nak buat dekat hospital kerajaan nak kena set masa working hours, risau dengan kualiti kerja pun satu hal jugak.

Dari hari Jumaat lepas tahan sakit gigi ni, doktor cakap pun habis kuat boleh bagi painkiller je lah. Tapi taknak bergantung sangat dengan painkiller sebab painkiller yang dia bagi tahap tinggi sekali. Taknak manjakan sangat badan. Hihu

Tapi yang stressnya, dah sakit gigi berjangkit pulak selsema dengan batuk oleh officemate. Tolonglah kalau ada sakit berjangkit, jangan masuk ke dalam tempat masyarakat yang sihat & busy dengan kerja.  At least use protection macam mask at least bila bersin tak lah tersebar kena dekat semua orang. Meja sebelah ni memang confirm kena lah walaupun antibodi kuat.

Sudahnya semalam pergi kerja jugak walaupun sakit sebab ada audit and alhamdulillah dah lepas dah audit dengan jayanya. Dia banyak tanya pemahaman kitorang dengan SWOT analysis tu je sebab ISO 9001:2015 ni lebih kepada SWOT. Kalau tahun lepas, dia more into documentations.

Hari ni memang tak daya lah nak pergi kerja sebab balik dari kerja semalam, lepas solat Maghrib terus tidur. Bangun sekejap pukul 11 pergi mandi then Isyak lepastu tidur balik. Pagi tadi Subuh lepastu tidur balik. Pendek kata, tidur je lah tapi terganggu jugak sebab officemate asyik call tanya pasal kerja.

Tapi yang sedihnya, nak pergi ambil MC tadi tapi doktor dah balik rumah dah. Redho je lah esok isi borang upaid leave hihu. T.T

Sunday, 3 December 2017

Review Movie : Wanita Terindah

Image result for Wanita Terindah

Director : Joon Goh
Cast : Fattah Amin, Nur Fazura, Liza Othman, Nik Adam Mika, Sarah Hildebrand, Samantha James, Ridzuan Hashim, Abu Bakar Juah
Genre : Drama
Trailer :


At first nak tengok telefilem ni sebab #Fattzura je & had no expectation at all. Tengok santai je lah. Sambil buat kerja sambil tengok. But storyline dia quite nice lah walaupun simple je.

Telefilem ni mengisahkan tentang Fahim (Fattah Amin) yang bekerja sebagai photographer tapi disebabkan perangai baran dia tu, boss dia nak pecat sebab dah terlampau banyak sangat aduan & saman datang sebab perangai Fahim. Tapi Reena (Sarah Hildebrand), anak bos suggest supaya Fahim berkerja dengan department dia, Fashion & Lifestyle section sebab Fahim tak payah deal dengan orang luar, cuma involve dengan model je tapi jadi hal jugak bila model tu ex Fahim, si Melissa (Samantha James). Selain masalah tempat kerja, dekat rumah Fahim kena hadap pulak dengan perangai Fikri, anak angkat ibu dia yang sakit leukemia. Tiap bulan Fikri perlukan RM3000 untuk rawatan kimo. Dengan bantuan Nuryn (Fazura), kawan tempat kerja Fahim, slowly masalah dia banyak dapat diselesaikan & diorang cari siapa sebenarnya Fikri, kenapa ibu Fahim beria sangat ambil Fikri sebagai anak angkat.

I just nak puji Fattah Amin je sebab lakonan dia makin improve dalam telefilem ni, kalau sebab Fazura well she deserves all praises and credits sebab berbeza sangat lakonan dia dalam Suri Hati Mr Pilot dengan Wanita Terindah. Actually dalam drama Hero Seorang Cinderella pun dah nampak improvement dia but this one I cried scene dekat hospital tu. Emotion dia sampai. I swear its not because of #Fattzura! But I warn you, lakonan Fattah ada improvement bukannya capai tahap excellent. Ada beza.

Image result for wanita terindah

First time tengok Samantha James berlakon, sebelum ni tak tahu pun dia tu pelakon. Yang bestnya dia berlakon jadi orang Melayu menjadi pulak tu padahal dia lots of mixxxxxxxssss. Sama lah dengan Sarah pun, model kacukan American-German. Dengar diorang bercakap takde pun macam pelat accent pelik macam lidah Serani, Pakistan and lots of mixxsss. K k k dah boleh stop dah. 

Bab chemistry, we all know #Fattzura have that sparks. Tapi scene Fattzura tak banyak sangat pun dalam ni. Telefilem ni lebih kepada Fahim sebenarnya. Yang lain tu cuma watak sampingan yang hadir dalam hidup dia je. Mungkin sebab tu kot tajuk dia Wanita Terindah, nak tengok watak mana dalam hidup Fahim yang boleh capai title tu. 

Bab visual and audio, WT memang cun dah. Lagu Wanita Terakhir ada olahan sikit dalam telefilem ni untuk disesuaikan dengan cerita kot but still enjoy lah sebab both songs are my fav, By both, I mean Wanita Terakhir dengan 1234U. 

All in all, memang berbaloi lah tengok Wanita Terindah ni since telefilem ni santai je, pasal kekeluargaan and lakonan memasing pun bagus. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10
Ada request suruh buat movie review Adiwiraku tapi tak sempat lagi tengok. Lagi satu movie Pengabdi Setan but I'm too scared to watch it T.T

Friday, 1 December 2017

Stokin Bawang

This story happened back when I study for my Degree at Segamat. 

So apparently masa tengah scroll down dekat FB ternampak satu petua diorang share. Idk what driven me to do it but yeah I did. Maybe sebab senang sangat kot kaedahnya. Letak bawang dekat kaki dalam stokin lepastu bangun pagi esok dah segar bugar. Begitu lah kot gayanya sebab according to that petua lah kan, bawang boleh kurangkan tahap toksik dalam badan since masa tu badan rasa lemau sangat apa salah nak cuba ye dak?

Jangan sebut pasal detox patch because I don't see any difference at all. Rasa macam kena tipu je bila tempek benda tu dekat kaki. Memang lah berlendir tapi dah kalau terkepam dekat kaki berpeluh bagai memang basah lah benda tu. I mean, logically lah. Tak tahu lah kalau yang pakai selama ni memang mujarab betul bila bangun terus berseri muka macam dalam iklan tu because I'm not. 

Related image

So disebabkan senang je petua nak buang toksik dalam badan tu yang katanya mujarab dan berkesan tu, I belah lah bawang tu pastu masukkan dalam stokin and place it nicely dekat tapak kaki tapi dia punya hazabedah kemain semerbak satu bilik haaaa. Tapi yang paling tak boleh blah sekali, habis mata berair wei. Yang paling teruk jadi mangsa haruslah roommate sebab position katil dia dekat kaki iolls. Kiranya kepala menghadap kaki. Jap bagi illustration bergambar lol


Yang katil hijau tu katil roomate. Kaki memang cantik kena mata dia so malam tu memang dia tidur dalam tangisan lah cerita dia. Iolls happy je tidur mengenangkan esok bangun pagi dengan badan bermaya muka berseri gittew. Pagi esok bangun sama je macam biasa tapi mata roommate dah macam apa dah. 

Since then, dalam bilik tu dah wujud rules jangan bawak masuk bawang dah dalam bilik hihu. Sekarang ni bila nampak orang share petua ni dekat FB mesti teringat kes ni. Sorry Izi :P

Gegar Vaganza 4 : Minggu 5 - Senarai Lagu Minggu 6

Image result for gegar vaganza 4

Makin lama makin rama yang dah tersingkir and this time around its Elyana bila kurang berjaya membawakan lagu Sepi nyanyian Yuni Sahara tapi yang lebih mengejutkan bila Elyana buat ucapan sebelum mengakhiri konsert GV minggu ke5, turns out Elyana merupakan pesakit kanser limfoma tahap 4. Bila dengar tahap 4 tu terus rasa simpati membuak sebab betapa sakitnya menanggung azab & menunggu masa untuk pergi. But she's a strong woman indeed! Rasanya malam ni fan club dia buat solat hajat supaya Elyana dapat sembuh dari kanser. Praying the best for her. 

Kalau nak diikutkan persembahan masing-masing untuk minggu ke5 agak hambar actually. Bila dah masuk 5 minggu, semua persembahan sama je padahal dah kena tegur pun sebelum ni tapi takde perbezaan atau perubahan pun kecuali Elyana yang suka main dengan props. Yang lain berdiri dekat tengah & menyanyi. I mean, semua orang pandai menyanyi tapi kreativiti peserta tu still tak nampak.

Takut jugak tengok M.Nasir jadi juri. Teruk Tok Ram bagi komen, teruk lagi M.Nasir bila komen persembahan peserta. Nampak macam dia tak ambil port tapi bila dia bukak mulut berjela komen dia bagi. No wonder lah dia legendary. Better kena komen dengan Tok Ram rather than M.Nasir. Huhu

Throughout the show, happy sangat tengok Tok Ram backup Nabil & Jihan lepas kes Chef Wan kata Nabil penyebab masalah sosial remaja sekarang. The accusation was heavy to bear tho. Plus, nak compare perangai Nabil suka menyampuk dengan Chef Wan gigih menggedik dengan Vida rasanya Chef Wan lagi bawa menyumbang banyak kepada masalah sosial. Nasib dah tak datang ke GV dah. Geli nengoknya.

Anyway, here goes the song list for week 6 dengan tema Jangan Kata Tak Tahu :

Aishah – Projector Band – Nabil dan Jihan Muse. 

Tergantung Sepi- Haqim Rusli – Aisyah.
Jampi- Hael Husaini- Hazami
Terakhir- Sufian Suhaimi - Firman
Warkah Untukmu -Ara - Liza Hanim
Pahit Akan Manis Akhirnya-Uk’s - Lan Solo (Kristal)
Kau tetap dalam Anganku Azie- Syura
That Why You Go Way, Michael Learn To Rock – Aqasha
Bayang- Khai Bahar- Tia Jimbara.

Tak sabar nak tunggu sebab semua lagu best tapi harapnya ada la kelainan untuk minggu ni & seterusnya sebab yang tinggal pun memang tahap vokal cun melecun dah.

For those yang belum tengok persembahan minggu ke5, here goes the video :)


Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

 giveaway
 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.
sejuksedap lawa cara moden
SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]
Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 
sejuksedap lawa cara moden
Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 
Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.

Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 
TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.

Segment : Increase Your Followers by Shahirah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...