Friday, 20 October 2017

River View Seafood

Tengah belek gallery ternampak pulak gambar makanan dekat salah satu restoran seafood terbaik di Kuala Selangor. Alkisahnya saja bawak satu family makan seafood sebab diorang tak pernah merasa lagi makan seafood dekat kedai. Plus, nak celebrate dengan family sebab baru naik pangkat. Gigih la Google kedai seafood yang sedap dekat Kuala Selangor. Nak pergi belah Perak sana macam jauh sangat lagipun jalan sunyi sikit compared ke KS. 

Image result for river view seafood restaurant kuala selangor, selangor, malaysia























Dah Google, jumpa la dengan Restoran River View Seafood ni. Baca rating & reviews pun semua bagus belaka. Petang tu gerak pergi ke Pasir Penambang, Kuala Selangor. Agak confusing actually nak cari restoran ni sebab dia terletak di kawasan perumahan and yes, parking tersangatlah limited. So kena park jauh sikit lah dari restoran tu.

Dah sampai sini, memang full ramai orang nak pulak pergi masa weekend, sampai kena open table baru. Dah dapat meja, dah siap order, lama jugak la kena tunggu. Nasib lah pergi masa perut tak lapar sangat. Dalam sejam jugak lah tunggu. Sementara tunggu tu kitorang jalan-jalan dekat area jeti. 

Tapi dah nak senja masa ni so nak bergambar pun gelap je lah. Tapi masa sunset tu ramai betul yang ambil gambar sebab lawa. Kita tangan tak berseni, ambik ala kadar je lah hihu. Dekat jeti ni bot ke sebelah sana memang aktif tapi tak tahu pulak harga sekali trip berapa. Sebelah sana tu diorang pergi nak tengok kelip-kelip tapi katanya dah tak banyak sangat. Kalau dulu makan dekat restoran ni pun dah nampak kelip-kelip datang terbang. Tapi sekarang seekor pun yillek. Dah nak pupus kan. :(




Menu dekat sini tak ada set so kitorang order yang biasa makan je. Malas nak order ketam sebab takut lama kena tunggu sebab semua table pun order ketam. Order yang biasa ni pun menangis tunggu. 

Lagi satu hal, dalam menu tak ada harga so kitorang main petik je. Disebabkan ni throwback post & resit dia pun dia main kira tangan je, so jangan tanya each menu berapa harganya. Yang penting total semua 200 hengget je lah. 


Yam Cake
Kalau datang sini wajib ambil yam cake dia sebab sedap sangat. Berebut makan sampai habis. Every yam cake in seafood restaurant berbeza diorang punya inti dekat dalam. Macam yang ni salad buah so manis, masam buah tu memang kena sangat. Masuk dalam mulut bagi kebahagiaan baq hanggg. 

Siakap 3 Rasa

Deep Fried Prawn































Sayur tu tak ingat lah sawi ke baby kailan & lagisatu menu, deep salted squid. Actually deep fried squid tu tak best sangat. Rasanya sedap lagi butter prawn sebab ramai yang puji sedap. Next time nak datang sini lagi nak try ketam dengan menu lain pulak. 

Restoran ni even the best and banyak review bagus2 tapi harga dia affordable lah. Tak mahal sangat & berbaloi dengan menu dia yang sedap. Fresh pun fresh sebab tepi laut, memang terus angkat masuk kuali punya. 

Makan atas air pulak, memang best kena angin laut sambil tengok sunset. Nak bergegas solat lepas makan pun tak jadi masalah sebab area situ bersepah surau & masjid. Tapi kalau taknak tunggu lama, better pre order dulu, call 03-32692238. Nanti sampai boleh terus makan je. Payment method dekat sini cash & credit card je. For credit card dari RM150 ke atas je tau. Kalau buntu nak makan seafood dekat mana, boleh try sini :)

Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler

Klik banner untuk join ye :)

Thursday, 19 October 2017

Cuti-Cuti Malaysia Di Kuala Lumpur

Tak sangka 2017 dah nak sampai ke penghujung dalam masa beberapa bulan je lagi. Hujung tahun macam ni selalunya ramai yang akan cari destinasi pelancongan tak kurang juga dengan destinasi percutian romantik untuk pasangan pengantin baru since hujung tahun sinonim dengan kenduri kahwin, musim nasi minyak. 

Siapa je pernah terfikir nak bercuti di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ataupun lebih dikenali dengan KL, salah satu bandar metro yang pesat membangun di Malaysia dan juga Asia Tenggara kerana kepadatan penduduknya dan juga ekonominya. Bukan saja Kuala Lumpur dikenali dengan bandaraya ibu kota yang pesat tapi keunikan sejarahnya juga sarat di sini. KL terkenal dengan pusat kewangan dan ekonomi Malaysia, tak dilupakan juga merupakan pusat budaya dan juga tapak keagamaan di negara ni. 

KL pun dari dulu lagi memang salah satu pusat pelancongan terkenal Malaysia. Kuala Lumpur adalah bandar paling pesat keenam di dunia, dengan bilangan 8.9 juta pelancong setiap tahun. Walaupun dah 2017, jangan terkejut kalau team Bollywood ataupun produksi dari negara lain masih pilih Kuala Lumpur sebagai salah satu tempat menarik untuk lokasi penggambaran. Dekat mana? KLCC, Dataran Merdeka, Pavillion etc. 

Image result for pavilion malaysia

Walaupun ramai yang reject Kuala Lumpur sebagai destinasi percutian domestik sebab kos yang mahal tapi banyak jugak tempat percuma yang korang boleh lawat dekat sini. Antaranya Taman Eco Rimba KL, Taman Orkid, Taman Botani Negara, Muzium Diraja Polis, Muzium Tekstil Negara, Muzium Bank Negara, Dataran Merdeka dan banyak lagi. Nampak macam hambar ataupun cliche tapi semua tempat ni bila masuk boleh tahan lama jugak nak lepak kat dalam sana. Well, I did. 

Nak pulak sekarang ni ramai yang kaki Instagram, untuk dapatkan landskap cantik & menarik, Kuala Lumpur bukan satu pilihan yang asing. Belum sembang bila masuk festive season, decoration dekat KL memang menjadi tarikan. Di shopping mall ataupun di jalanraya, you guys boleh bergambar di mana tempat yang korang suka.  


Image result for eco rimba kl

Yang bestnya bila bercuti di Kuala Lumpur, you guys tak perlu risau pasal public transport sebab korang boleh pilih je nak naik kenderaan apa. Sekarang pula dah ada perkhidmatan Uber & Grabcar yang memudahkan penduduk kotaraya & juga kepada pelancong. Tak sampai 5 minit pun untuk tempahan melalui applikasi. Taknak stuck di jalanraya, korang boleh try naik pengangkutan awam yang baru je siap dibina tahun ni iaitu MRT kalau dah bosan dengan KTM, LRT ataupun monorel. Lagi cepat, lagi selesa. Yang terbaru, perkhidmatan basikal sewa dari oBike macam dekat Jepun sana antara inisiatif untuk mengurangkan pencemaran di KL. Sambil bercuti, sambil bersukan sambil tunjuk rasa sayang kepada alam sekitar.. 

Image result for obike kl

Nak makan pun tak susah sebab banyak kafe dan restoran tak kurang juga dengan kemunculan foodtruck yang semakin banyak menggantikan warung tepi jalan di ibu kota ni. Bab makanan halal, perlu lagi ke nak runsing? Restoran 24jam pun banyak dekat KL ni, belum sembang pasal uptown yang terkenal dengan suasana meriah ibu kota. :)

Sembang pasal hotel tempat penginapan, dekat KL semestinya penuh dengan hotel penginapan dan motel bajet tapi kenapa pilih tempat penginapan ala kadar bila korang boleh pilih yang terbaik? You guys boleh usha Corus Hotel, KL yang terletak di Segitiga Emas gabungan Jalan P.Ramlee, Jalan Sultan Ismail dan juga Jalan Ampang. Lokasinya di tengah ibu kota memang cun habis sebab korang dah tak payah sakit kepala untuk rancang perjalanan dari hotel ke tempat lain! 


Related image

Walaupun berada di tengah kota yang pesat, Corus Hotel memang mengutamakan keselamatan para pelanggan so you guys tak perlu risau dengan safety dekat sini. Bila check in dekat sini, automatic boleh bertukar kepada mode bercuti & serahkan semua kerisauan tu dekat staf Corus Hotel je. Not to mention, makanan dekat hotel ni pun sedap & murah. Yang mana dah bosan dengan masakan Melayu, boleh try makanan Jepun ataupun Western dan juga aneka makanan yang lain. 


Image result for corus hotel kuala lumpur

Related image

Image result for corus hotel kuala lumpur

Lepas penat berjalan, boleh relakskan diri korang di Danai Spa ataupun beriadah di kolam renang yang disediakan. Bilik yang cantik dan selesa ditambah dengan pemandangan ibu kota terutamanya KLCC antara salah satu sebab kenapa Corus Hotel menjadi pilihan ramai. Tak kurang juga dengan service dari staf semuanya friendly & very much helpful. Bila bercuti di hotel terbaik, haruslah service pun terbaik.

Related image

Image result for danai spa corus hotel kuala lumpur

Nak merasa pengalaman di Corus Hotel ni korang tak perlu risau dan tunggu lama untuk menabung sebab sekarang Corus Hotel bergabung dengan Traveloka berusaha berikan yang terbaik untuk percutian korang semua. Caranya mudah, korang hanya perlu book Corus Hotel Kuala Lumpur Di Traveloka   untuk tawaran promosi yang hebat. Nak book macam mana? Sign up je dekat website ataupun apps Traveloka untuk promosi & tawaran terbaru dari team Traveloka. Mudah kan? Apa lagi? Jom bercuti dengan Traveloka! 

Wednesday, 18 October 2017

Rating Staf TM

Dari zaman belajar lagi jadi pengguna TM ni. Dari Streamyx membawa ke Unifi. Segala jenis problem pernah hadap. Tapi yang paling kerap haruslah line slow & line chipsmore. Kejap ada kejap tak ada. Bila kita call 100 haruslah jawapan dia, cuba restart modem tu. Jawapan yang tak perlu bagitahu pun kita dah tahu dah. Kadang tu sampai naik muak dah dengar.

Tu belum masuk part line slow sebab construction MRT kacau line TM. Tapi tiada tindakan dari TM pun. At least bagi rebate ke, bayar kurang sikit compared previous month ke. Yillek. 

Kadang rasa nak tukar pergi network lain tapi terikat dengan contract satu hal, malas nak labur duit beli device baru satu hal. So stay je lah dengan yang satu ni. 

Pernah sekali tu pindah rumah isi borang relocation semua, technician datang dah siap install tiba-tiba mintak relocation charge. Pelik jugak sebab pihak TM takde pulak sebut pasal charge ni. Katanya pindah lebih dari satu kali, kena charge. Masa tu buat muka blur campur kesian je sebab takde cash in hand. Ada pun RM20 je so dia accept lah. 

Isnin lepas pergi TMpoint sebab nak relocation lagi, tanya dia berapa exact amount untuk relocation charge? Terkejut dia dekat situ katanya tak pernah wujud pun relocation charge. Melainkan kena tambah wiring untuk installation dia memang akan charge lah. Tapi masa tu mana ada tambah wiring ke apa, technician tu terang-terang kabo relocation charge. Rupanya kena tipu. Nasib bagi RM20 je, kalau bagi ratus? Tak memasal je duit hangus. 

Selama meroyan dekat TM tak pernah lagi bagi rating 0 dekat staf dia tapi haritu geram sangat dengan service staf tu, kebetulan pulak ada kredit, laju je bagi 0. Ingatkan habis dekat situ je rupanya TM akan call tanya kenapa bagi rating rendah. Baru tahu kalau bagi 8 hingga 10 je TM berpuas hati. Lepasni boleh lah bagi rating 0 kalau rasa nak meroyan berganda. Ada kawan bagi rating 0 laju pulak diorang datang buat kerja. Tapi memang cenggitu lah pun selama ni. Dah kena marah bagai baru nak bergerak tangkas dan efisyen. 

Hari ni technician nak datang rumah install Unifi so lepas ni boleh lah blogwalking belah malam & aktif balik blogging. Tu je nak bagitau, seminggu dua ni tak dapat nak blogwalking sebab pindah rumah pastu tunggu TM survey area ni ada line Unifi ataupun tak. Lepas seminggu baru jumpa jawapan. Nasib jumpa, kalau tak dah kena ready duit nak terminate huhu.

I should put an end for my rant now. See you guys later! 


Saturday, 14 October 2017

Nom Nom Nom : Grella Food Truck

Balik kerja semalam tak tahu nak pergi mana so singgah lah kejap dekat kedai makan ni sebab kalau makan area sini amboi bau dia kemain mengundang tau. Nak pulak bau kambing bakar dia. Minggu lepas nampak ramai sangat orang datang makan kedai ni tu yang saja menyinggah nak jugak tahu level sedap dia jauh mana pergi. Nak pulak dia punya tagline tu amboi sangat, 'You Try, You Know'.

 

Yang bestnya dekat Grella ni nak park kereta memang senang sebab lokasi dia dekat kawasan kilang so belah malam memang tak payah berebut tempat walaupun ramai. Tapi kalau pergi hari biasa tak ramai sangat pun. Weekend penuuh jugak lah. 





Restoran ni kecil je so kalau ramai tu faham sendiri lah sesak dia macam mana. Since pergi hari biasa, service tip top lah. Nak tunggu makanan sampai pun tak lama. Dalam 10-15 minit je lepas order.

Image result for grella food truck

Disebabkan ni first time datang & lepas berapa kali belek menu dia tapi still tak tahu nak makan apa, dalam menu Grella ni dah siap tulis dah [Kalau tak tahu nak makan apa, pilih lah O.M.G set!]

Orang dah tolong suggest tu, kita ambik lah kan? Malas nak buang masa lama sangat sebab perut pun dah berkeroncong teruk sangat.

             

O.M.G. set dia besar jugak lah. Semalam makan berdua dengan adik memang rasa macam ular sawa dia punya kenyang. Bukan takat kenyang lagi dah, tahap muak, sengkak, senak semua ada. Memang kenyang kalau ambik set ni. Harga satu set ni RM35, I can say berbaloi. 

Dalam set O.M.G. ni ada meatball, chicken grill, lamb grill, sosej bakar, fries, telur separuh masak dengan salad. Meatball dia buat sendiri tau. Terasa daging tu. Selalunya makan meatball terasa lah tepung lagi banyak dari daging but this one memang lebih daging. Telur separuh masak dia best. Exactly like what I love. Dia punya telur kuning half baked tapi tak cair meleleh. Semua dalam set ni sedap except fries dia. Gemuk tapi hambar. Maybe sebab dah lama sangat beku kot. Dia tak rangup sangat. 

                

Apart from O.M.G. set tu, kitorang order set mushroom soup dengan french bread. French bread dia sedap tapi mushroom soup dia terlebih herbs & spices so dia rasa strong sikit tapi kalau makan dengan makanan lain, sedap je. Kalau makan kosong strong sikit lah. Soup dia pun banyak, makan dengan O.M.G. set buat cicah memang sama banyak je. Berbaloi lah RM7.

For drinks kitorang order white coffee, RM3. Not bad lah rasa dia cuma cair sikit but still boleh minum. Even RM3 tapi dia sediakan dalam teapot kecil. Dua kali tuang dalam cawan dia. Nasib kongsi air kalau tak celah mana nak sumbat air dalam perut sebab perut dah penuh. 

Actually nak order lasagna  dengan tuna mornay tapi dah habis. Next time nak datang makan lagi dekat sini sebab nak try dia punya burger & pasta since menu yang kitorang order ni sedap & memuaskan hati. 

Nak lepak sini pun not bad jugak sebab ada reading section pastu kedai ni open concept bila kena angin tu sempoi je. Nampak tak ada tag JJCM tu? So dia punya best tu I approved. Service okay, cutlery dia pun bersih, kedai pun bersih even dapur bersih, so no worries. 

  

I'm not sure lah kalau food truck dia macam mana sebab yang famousnya, food truck dia bukan kedai dia tapi kalau kedai pun dah best, food truck pun sama level je lah. Rasanya ada delivery service & catering service so you guys can contact them here.


Kalau nak datang lepak sini, waze je No. 15, Jalan Appolo, U5/191, Bandar Pinggiran Subang, Seksyen U5, 40150 Shah Alam. 

Friday, 13 October 2017

Movie Review : Talvar

Image result for talvar movie

Director : Meghna Gulzar
Cast : Irrfan Khan, Neeraj Kabi, Konkona Sen Sharma, Tabu, Sohum Shah, Gajraj Rao
Genre : Mystery, Drama
IMDB Rating : 8.3/10
Trailer : 


Movie Talvar ni mengisahkan tentang kes pembunuhan gadis remaja berumur 14 tahun & pembantu rumah yang berlaku di India pada tahun 2008. What makes this movie interesting is this movie based on real life case yang sedang dibicarakan di mahkamah. Kes ni agak famous sebab kejadian pembunuhan ni berlaku di dalam rumah tapi tak ada siapa yang tahu siapa pembunuh sebenar. So the parents yang dipenjarakan sebab diorang suspek terdekat berdasarkan teori. 

15 Mac 2008, mayat Arushi dijumpai mati di dalam bilik di atas katil oleh parents dia & they put the blame on their home servant, Hemraj. Tapi lepas polis datang, polis jumpa mayat Hemraj dekat rooftop so parents Arushi ditahan reman untuk siasatan. Since polis tak mampu nak solve kes ni, pihak CBI yang diketuai oleh Irrfan Khan datang untuk mencari bukti & selesaikan kes. 

Related image

Movie ni sikit pun tak lari dari cerita sebenar. Tak ada babak fiksyen yang direka dari team produksi pun. Semuanya memang berdasarkan apa yang terjadi sepanjang CBI & polis menyiasat kes ni. Throughout the movie, you guys will see the tension between CBI, police and the parents itself. Masing-masing ada teori masing-masing & masing-masing nak buktikan yang teori diorang tu betul. 

Storyline mantap & Vikash did his best as a scriptwriter. He did his research, Meghna did her part in putting the emotions although ramai yang ragu-ragu dengan Meghna since movie dia sebelum ni tak mampu pergi jauh but she did justice on this one! 

Bila tengok movie ni you really cannot trust each character. The best part in this movie is, you guys memang tak mampu nak berpihak kepada sesiapa. Even movie ni tunjuk tentang parents Arushi tapi you guys will have the same doubt and questions for this and that. That's what happened when you cast a brilliant actor with great acting chop. 

Cuma tu lah part Tabu sebagai isteri Irrfan & discuss on their marriage problem is not that necessary. Maybe director nak bagi otak audience rehat kejap but okay lah this glitch you just can put it aside lah. 

Image result for talvar movie

But all in all this thriller drama movie ni memang berjaya buat audience in split and uncomfortable. It  is real and it happened to this family. There is no happy ending guarantee you can get, there's no cheerful joy because this movie is ongoing case & you know the parents yang masuk dalam lokap. As a sane minded person when watching this movie you guys mesti ada question, how come parents nak bunuh anak sendiri sedangkan tu anak kesayangan diorang? But the evidence proved it otherwise.

This movie is a must-watch movie. Put this movie in your list and trust me, you guys will not regret watching it. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 8.5/10

Sebagai manusia bukan rakyat India of course lah tahu kes ni dari movie Talvar je but since then always follow up case ni & yesterday the parents finally dibebaskan dari hukuman bunuh oleh mahkamah. Of course Talvar team production happy and yes I'm also in the same boat. Tapi persoalan utama masih lagi belum terjawab, 

Siapa yang bunuh Arushi Talwar & Hemraj?

Thursday, 12 October 2017

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

Pencarian Top Bloglist Haslina :Nov & Dec 2017

Movie Review : Kingsman The Golden Circle

Image result for kingsman the golden circle
Director : Matthew Vaughn
Cast : Taron Egerton, Colin Firth, Pedro Pascal, Channing Tatum, Helle Berry, Julianne Moore
IMDB Rating : 7.2/10
Trailer : 


Finally after a month dapat jugak tengok movie sequel Kingsman ni. I'm a fan of this franchise. Not because of Eggsy but the theme, visual, casting, audio is top notch! I love their lifestyle and their motto, 'Manners Maketh Man' is lit man!

I have a huge crush on uniform guy or well suited man. Macam James Bond, you know, classy, suave and charming fuhhhh bam! terus masuk ke hati. Can't resist the charm. So Kingsman is my thing.


Tak payah tunggu lama pun nak tengok action dalam Kingsman TGC ni sebab awal lagi dah keluar action scene between Eggsy & Charlie. & damn its amazing!!!!! Siapa yang kata Kingsman second installment ni tak banyak action? Tidur ke apa dalam cinema?


 

The part they made it slo-mo lagi buat gempak. The visual is great, the CGI is top-notch, you're fascinating throughout the whole scenes. & even better, my dreams really comes true bila Eggsy team up dengan mentor dia, Harry lawan the villains. The Galahad team in action & that suitcase part is mind-blowing! Who will have thought a suitcase can become a weapon & a shield for you? No one! Genius! 



And not to mention, the Statesman is quite awesome with their country theme! I've always loved the rodeo cowboy. The way they spit, the accent, attire and yes oh yes, the lasso! Tambah pulak soundtrack lagu country fuhhhh! The team did a great job I must say!!!!


Tengok Kingsman TGC ni boleh tahan jugak lah bermain dengan emosi, sama macam Kingsman The Secret Service. Part Eggsy jumpa Harry balik lepas dah tahu Harry mati tu wei menangis kemain sebab Eggsy sayang sangat dengan Harry since Eggsy ada abusive father.


Not to mention part Merlin nyanyi lagu Take Me Home tu. Why Merlin whyyyy? Menangis teruk sebab the level of Merlin's loyalty is damn high. Susah nak jumpa movie ejen yang pentingkan bonding. Most of the movie banyak kejar reward so yeah I'm emotional a bit. 

Tapi letih jugak lah tengok movie ni sebab ada unnecessary part macam Channing Tatum. He's charming, I get it tapi ermm part dia pun tak perlu ada pun takpe sebab Eggsy sorang dah mampu cairkan hati gegadis. Part Elton John pun oh god, hambarnya. I'm pretty sure team Kingsman dah habiskan duit invest dekat Julianne Moore sedangkan watak dia even newbie pun boleh bawak. Kalau ambik Ruby Rose ataupun Nina Dobrev pun boleh pergi jauh. & these two lagi hot & lagi bitchy dari Julianne. & the important part is, lagi murah. 

Related image

& I've been wondering mana family Eggsy? Dalam majlis kahwin Eggsy pun family dia tak datang so agak curious jugak lah. Ke ada tapi Iolls je tak perasan? Mustahil lah tak. 

I'm not sure I'm a fan of Eggsy-Tilde relationship because for me its kind a burden for a spy like Eggsy. Macam Merlin & Harry membujang sampai ke tua tapi Eggsy muda lagi dah kahwin? & Tilde ni dari awal lagi asyik terpijak tahi. Kingsman TSS dia jadi hostage, Kingsman TGC dia ambik weed. Watak dia instead of jadi sinar cahaya untuk Eggsy nampak jadi batu beban pulak. I hope the next installment, Tilde provide something kepada audience macam Channing Tatum. Lepas tengok movie ni rasa geram pulak kenapa Channing Tatum not Liam Hemsworth. Haihhhh

But still all in all I'm enjoy my 2 hours 20 minutes in there, even ada scenes yang I've mentioned above, I can just tutup mata & layan je movie ni. Tak sabar tunggu yang ketiga nanti! 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.5, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 8.5/10

Tuesday, 10 October 2017

Tips Simpan Cili Fresh Sampai Sebulan

Dulu kalau beli cili memang tension sebab packaging banyak kena guna dalam masa seminggu je. Kadang tu beli tak sampai 3 hari pun dah layu, buruk dalam. Masak buat sambal jawa pun cepat jugak rosaknya. Tanam pokok cili, cili tak naik pulak. Sendu betul. 

Haritu masa tengah scroll down Twitter nampak kawan share tips simpan cili fresh sampai sebulan. At first macam tak percaya tapi try lah sebab dia share gambar memang sama macam time dia beli. Cantik je even dah sebulan.



Cara nak simpan senang je, 

Bahan-bahan :

1. Cili
2. Tisu dapur
3. Bawang putih 

Dah ada 3 bahan/barang ni, first step buang tangkai cili lepastu basuh bersih. Dah bersih tadi ambik la tupperware mana korang nak letak lepastu letakkan tisu tadi dekat dalam tupperware. Masukkan cili yang dah dibasuh tadi dengan bawang putih yang dah dikupas & dibasuh bersih. Masuk dalam peti ais. Simpan kemas-kemas. 

Dah settle. 

Good luck :)

Monday, 9 October 2017

5 Tabiat Yang Biasa Tapi Membawa Mudarat

Perasan tak yang badan kita mudah sangat sakit. Must we blame it to our antibody or must we blame to bad surrounding? Tapi sebelum tu, blame it on ourselves first! Sebabnya perkara yang kita rasa mudah ni sebenarnya bawa penyakit untuk kita. Benda yang berada di rumah kita sebenarnya jadi agen penyebar bakteria. 

5 perkara ni mengikut kajian doktor boleh mengundang penyakit sebab menyimpan banyak bakteria. 

1. Guna smartphone di dalam tandas.

Related image

Memang ramai yang buat nak pulak sekarang ramai yang main Mobile Legends. Tak pun otp dengan partner memang suka angkut sekali hp masuk toilet kan? Bahaya kepada kita sebab dalam toilet lah tempat paling banyak bakteria. Dari sini lah membiaknya E-coli. 

Kajian Dr Paul Matewele dari  University Metropolitan di London kata menyentuh toilet dalam pada yang sama pegang toilet merupakan satu perkara yang buruk sebab mengundang penyakit & menyebarkan E-coli. 

Even dah basuh tangan pun, dekat hp tu ada bakteria. So, you guys berjangkit balik. Dekat toilet seat, toilet handle, sinki & kepala paip pun ada bakteria. So rajin-rajin lah cuci dengan antibacteria.

2. Tak bersihkan handbag/purse

Image result for handbag and purse

Berapa kali dalam seumur hidup korang cuci handbag atau purse/wallet korang? Mesti ramai yang tak sangka handbag/purse/wallet korang pembawa bakteria kan? So lepas ni kena rajin cuci dengan antibacteria soap lah. Lagi satu, kalau masuk tandas jangan letak handbag atas toilet flush tapi gantung dekat hook yang melekat di pintu tu untuk kurangkan risiko terkena bakteria. 

3. Pakai kasut dalam rumah

Image result for shoes in house

Ever wonder why we cannot bring our shoes inside our house? Sebab kotor, sebab takut bawa najis, sebab penuh dengan bakteria dari luar. Berdasarkan kajian, 39.7% bakteria C.diff melekat di kasut kita. Bakteria C.diff ni boleh menyebabkan cirit-birit. So letak kasut di luar rumah & kalau nak travel, simpan kasut dalam bag plastik letak dalam luggage. 

4. Tak bersihkan remote control.

Related image

TV remote control ataupun ASTRO remote control memang selalu sangat kita pegang tapi berapa kali je kita bersihkan dengan antibacteria detergent? Remote control ni merata perginya dekat dalam rumah. Kalau ada ahli keluarga ramai lagi banyak tangan yang pegang lagi tinggi risiko sebab penuh dengan bakteria E-coli. 

5. Tak bersihkan span pencuci

Image result for washing sponge

Kita gunakan span untuk mencuci rumah tapi lepas guna cuci ataupun buang terus? Kalau buang terus, selamat lah untuk isi rumah tapi kalau simpan & tidak bercuci, kita terdedah dengan bakteria sebab span antara agen pembiak bakteria yang paling tinggi. Kalau nak simpan, cuci gunakan air panas supaya boleh elakkan pembiakan bakteria. 

Dah tahu ni, boleh lah amalkan supaya badan kita tak dijangkiti bakteria & mudah jatuh sakit. Kadang dah cuci tangan, dah makan makanan sihat, makan ubat tapi sakit asyik datang. Lepas ni usahakan yang ni pulak, mungkin dapat ubah sebahagian besar kehidupan kita. :)

Be My Lucky Followers Giveaway



Syarat-syarat

  1. Follow Blog seindahcerita , Aisya Ismail, Shafyqah Azahar, Mama Aiman,          Cinta Itu Indah, Shikin Razali
  2. Follow IG nieylanadia , aisyaismy, byaisyaismail, shfyqhazhr, nafiz_forever, syamimi8088
  3. Like Page | SEINDAHCERITA  NIEYLBEAUTYSHOP Starlavenderluna's Journal Of Life  
  4. Buat satu entry bertajuk "Be My Lucky Followers By Seindahcerita
  5. Copy banner dan link kan semula ke entri ini.
  6. Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.
  7. Pemenang di pilih secara Random.org
  8. Hadiah
    1. Wang Tunai RM20x1 pemenang
    2. Wang Tunai RM10x8 pemenang
    3. Pakej Print Gambar + Random Stuff  x 1 pemenang

Boleh copy &paste code di bawa untuk lebih mudah.

Saya Nak Masuk Bloglist HASRULHASSAN.COM !

Biar Tahu Dengan Ilmu - HASRULHASSAN.COM

BLOG FARHANA JAFRI

Starting from 2009, blog ni memang untuk simpan segala cerita & kenangan cuma beza dulu dengan sekarang, sekarang lagi letak banyak info yang membantu & bahasa yang semi-formal. Sambil menaip, sambil buat duit. Sambil menaip, sambil memberi maklumat. 

BLOG HASRUL HASSAN

Jujur cakap, saya tak kenal. Baru nak kenal dari segmen bloglist ni. Harap lepasni kita jadi jiran blogger ye :)

TUJUAN MENGHASILKAN BLOG

Like I said earlier, for keeping my stuff, my memories, to sharing info with the others. 

HARAPAN APABILA SERTAI SEGMEN INI

Berharap sangat blog ni dapat masuk bloglist HH sebab bukan senang blog nak masuk dalam bloglist orang. Tambah kenalan, maka bertambahlah trafik juga :)

Sunday, 8 October 2017

Nom Nom Nom : Mozers

Sembang pasal Syrian dish, dekat Bukit Jelutong ni ada satu restoran yang best nak lepak. Tahun lepas pernah pergi sekali, tahun ni datang lagi. Hewhewhew dah macam annual activities pulak. Malas nak singgah sini sangat sebab Bukt Jelutong dengan office kira jauh jugak lah. Lagipun boleh nipis poket oiii.

Related image

Dekat Mozers ni menu dia banyak, bila pergi sekali je memang tak puas sebab sedap belaka tapi tu lah duit kau pun mengalir macam air jugak lah. So untuk menjimatkan duit korang bila singgah ke Mozers untuk tidak tersalah pilih, baca lah entri ni hihu.

Sepatutnya makan bertiga tapi tengahari ni Uncle Singh tak dapat join sebab ada funeral tapi dia dah hulur duit in advance so kitorang pun order ikut suka hati lah.

So for drinks, kitorang ambil Lychee Mojito dengan Honeydew Milkshake. 


Quite hambar actually for the drinks sebab rasa biasa je tapi harga mahal wei. Baik korang bawak air sendiri hahaha


Order brownies dengan ice cream tapi amboi dessert datang awal before main dish. Nasib sedap, habs terus makannya. 


For main dish, makan Mix Shawarma - Chicken & Lamb cicah dengan yogurt memang nyum sangat! Punya lah sedap sampai tapau lagi satu bawak balik rumah hahahaha. Dulu pernah makan jugak shawarma yang dekat UIA tu tapi yang ni lagi sedap. 


Lamb Shank Kawajh ni my friend order tapi kitorang kongsi makan sebab wei banyak sangat lah makan sorang memang tak habis punya! Dah lah sedap, nasib dah kenyang makan shawarma dengan brownies so tak boleh habiskan. 


Lamb Shank tadi makan dengan Roti Lubnan. Nipis je rotinya tapi memang sedap. Rasanya kalau makan dengan Roti Arab memang confirm sengkak perut sebab roti Arab kan tebal. Lamb Shank ni antara lamb shank yang the best dekat Shah Alam ni so you guys must try kalau singgah dekat Mozers ni. 

Tahun lepas makan Shish Kebab Kash-Kash served with Arabic Bread, yang ni pun sedap jugak sampai tapau bawak balik rumah. Memang sedap and kenyang. 

Image result for mozer's bukit jelutong

So berbaloi lah bayar mahal sebab memang sedap sampai teringat-ingat dia punya sedap tu. Makan pun boleh kongsi. Tapi bab nasi tak sure pulak sebab kitorang malas nak makan nasi arab. Selalunya makan dekat Aroma Hijrah je. 

Kalau bosan tunggu makanan sampai, sini boleh selfie sampai lebam sebab decoration memang tip-top. Tapi lighting dia la suram sikit. Tapi yang ni dekat Bukit Jelutong, area lain I'm not quite sure lah sebab ada other branch dekat SS16 dengan Subang Parade.

Image result for mozer's bukit jelutong
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...