Wednesday, 13 December 2017

PROGRAM AFFILIATE BAITULJANNAH

Blogwalking tadi main klik mana suka lepastu terjumpa pasal Affiliate Baituljannah. Selama ni bila orang sebut Baituljannah haruslah terfikir pasal jodoh sebab famous kot Baituljannah ni siap ada group FB lagi. Tahun ni datang pulak program Affiliate Baituljannah which you guys can join for FREE! Nak daftar pun mudah sangat cuma isi nama, alamt email, jantina & kata laluan. What are you guys waiting for?

DAFTAR SEBAGAI AFFILIATE BAITULJANNAH

Program Affiliate BAITULJANNAHM BAITULJANNAH, apa itu baituljannah

Keistimewaan Program Affiliate BAITULJANNAH


☛ 1. Pendaftaran percuma.
☛ 2. Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok. Anda tidak perlu menguruskan order atau pembelian.
☛ 3. Anda hanya perlu mengajak rakan-rakan anda mendaftar di Baituljannah.com sama ada untuk mencari jodoh atau untuk menjadi ejen affiliate seperti anda.
☛ 5. Anda hanya perlu berkongsi unik URL atau link yang disediakan ke semua laman media sosial anda seperti Facebook dan Twitter. Ataupun hanya dengan semudah melalui Whatsapp dan Telegram. Kemudian, bersedia untuk menerima komisen.
☛ 6. Tiada had tempoh yang ditetapkan untuk penerimaan komisen bermaksud anda akan tetap menerima komisen selagi mana BAITULJANNAH beroperasi.

Program Affiliate BAITULJANNAHM BAITULJANNAH, apa itu baituljannah

Yang bestnya bila join Program Affiliate BaitulJannah ni, 15 orang ejen berdaftar yang kumpul ramai affiliate boleh menang 15 ganjaran istimewa macam dekat dalam gambar ni. Excited? Daftar lah sekarang! Tak sampai 5 minit pun nak daftar :D

Program Affiliate BAITULJANNAHM BAITULJANNAH, apa itu baituljannah



Untuk terma dan syarat penyertaan :

1. Pihak Baituljannah menyediakan sebanyak 15 hadiah ganjaran istimewa untuk 15 orang ejen affiliate pertama yang mencapai rekrut sebanyak 5,500 orang pendaftaran calon cari jodoh yang telah lulus profail dan disahkan nombor telefon.

2. Sebaik sahaja seseorang ejen affiliate itu mencapai 5,500 orang pendaftaran tersebut, dia berhak untuk memilih salah satu daripada pilihan hadiah ganjaran yang disediakan.

3. Pengiraan pendaftaran yang diambil kira hanya pendaftaran bermula pada 15 November 2017 sahaja. Pendaftaran sebelum 15 November 2017 tidak diambil kira.

4. Pengiraan pendaftaran yang diambil kira hanya pendaftaran yang direkrut oleh anda dengan menggunakan URL ID anda sendiri. Pendaftaran melalui ejen-ejen affiliate rujukan anda tidak akan diambil kira.

5. Hadiah ganjaran yang disediakan adalah terhad. Oleh itu, ejen affiliate yang terlebih dahulu mencapai sasaran mempunyai keistimewaan untuk memilih salah satu daripada mana-mana hadiah ganjaran yang masih belum ditebus ketika itu.

6. Tawaran hadiah ganjaran ini hanya sah sehingga 15 Februari 2018 sahaja.

7. Pihak Baituljannah berhak untuk menggugurkan keahlian mana-mana ejen affiliate sekiranya seseorang ejen affiliate itu didapati melanggar sebarang syarat-syarat yang ditetapkan atau menggunakan sebarang teknik yang mempunyai unsur-unsur penipuan seperti menggunakan bot untuk mendapatkan jumlah pendaftaran yang tinggi.

Tuesday, 12 December 2017

Wedding Aima & Ninie

Sekarang dah masuk musim orang kahwin ni rasa nak throwback wedding ceremony dua kawan sekolah BTS dulu. Since balik dari Sabah, masuk zaman kampus membawak ke zaman kerja, belum pernah lagi jumpa kawan sekelas. Kawan dari sekolah rendah pun baru sorang dua yang jumpa itupun kebetulan satu kampus dekat UiTM Segamat.

26 September 2017 wedding reception for one of my besties dekat Semenyih. Kahwin dengan polis haruslah jalan bawah pedang tapi sebab sampai lambat memang tak sempat nak tengok lah cerita dia. Dah sampai lambat satu hal, makanan pun dah nak habis. Beria makan laju-laju sebab nak kek red velvet tapi budak-budak dah habiskan. Yang geramnya tu bila ambik sendiri memang beria lah ambik banyak sudahnya makan ada lah dalam dua tiga suap. Why kids whyyyy T.T

Untuk sedapkan hati Ayat yang tengah lara kek red velvet dah habis, I said

'Tak sedap lah tu sebab tu diorang tinggal je'

Masa tu plan lepas makan, ambil gambar then balik lah sebab rimas jugak nak lepak dekat majlis kahwin ni. Bising. Nak gosip pun tak best tapi nak tunggu turn ambik gambar tu ya tuhannnn sempat lah habis dua kitab kitorang bergossip. Serious memang lama gila. I guess dalam 2 jam tunggu situ. But that's okay lah because we're waiting for other friends as well to arrive.

Ngam semua dah sampai baru dapat turn nak bergambar itupun kena cepat sebab ramai lagi kat belakang tengah beratur. Gambar cantik ke tak main hentam je asalkan ada.

Solemnization



Sama lah masa wedding Ninie dengan Eijat Sabtu lepas dekat Shah Alam. Nak bergambar dengan pengantin lama kemain tunggu. Dari pukul 8 sampai pukul 10 melepak sambil tunggu kawan-kawan yang lain sampai. But I'm glad at these two occasion, I can gathered with some of my old memories, laughing, selfies, gossiping. Tapi tu lah jumpa kejap je lah. Nak jumpa balik entah bila entah. Beria plan nak lepak sekali lah sudahnya krik krik je.




Bersyukur jugak ada rezeki dapat pergi dua majlis ni sebab dapat jumpa kawan lama yang susah sangat nak jumpa - Ainatul & Anis. Satu group whatsapp tapi nak jumpa busy kalah YB. Harap lepasni dapat jumpa the rest of them. Senior pun tak pernah jumpa lagi. Ni baru kawan kelas sendiri, kawan kelas-kelas lain belum jumpa lagi. And the list goes onnnnnn.......

Movie Review : Bisik Pada Langit


Pengarah : Kabir Bhatia
Pelakon : Jalil Hamid, Umi Nazeera, Beto Kushairy, Naim Daniel
Genre : Drama
Trailer :


Agak lambat jugak tengok movie melodrama paling syahdu tahun ni - you guys put that label for this movie while for me movie ni banyak loophole dia but its still good to watch since movie Melayu tak banyak pun yang berkualiti. Mungkin kita tengok movie ni dari sudut berbeza well setiap orang ada sudut perspektif dia tersendiri and mesej yang kita dapat might be different from others. 

Kecewa jugak bila riuh bercakap pasal movie ni boleh habis tisu sekotak lap air mata, kalau tengok dekat poster tu haa kemain hashtag tapi dari awal sampai habis tak jumpa scene yang boleh buat menangis cuma kesian sangat tengok Iqram dengan Zaidi. Anak-anak yang terabai oleh seorang ayah. WHY? I'm glad Hajar passed away sebab baru ayah dia nampak yang Zaidi & Iqram pun anak-anak dia.


Hajar is such a selfish character based on the story. Dia tahu ayah tak mampu tapi nak belajar oversea, dia tahu abang dia terpaksa berhenti belajar tanggung family tapi dia still nak pergi Australia walhal abang dia dah kata dekat Malaysia pun banyak lagi u bagus. Betul kata pakcik dia, ukur baju di badan sendiri, atap bocor pun tak terganti ada hati nak hantar anak ke oversea. Dalam rumah tu ada 4 tanggungan Ramli tapi kehendak Hajar jugak dia turutkan. Paling menyampah sekali, ayah dia pergi JB pun tak pernah tapi Hajar happy ride satu Aussie? Tak sure Hajar ni dapat full scholarship ataupun ayah dia kena tanggung because nobody mention it anyway. Kalau dapat full scholarship kenapa Hajar tak balik cuti sem? Kalau ayah yang tanggung mana dapat duit beli superbike? Kalau superbike sewa, maybe tu punca tayar pecah sebab low quality. Maintenance superbike pun boleh tahan jugak kan? 

Throughout the movie memang suka sangat dengan watak Iqram nak pulak bila dia ingatkan abang dia berapa banyak dah abang dia berkorban untuk keluarga dengan gaji kecil macam tu. Bila iqram ingatkan ayah dia betapa tinggi ayah dia angkat darjat Hajar dalam keluarga. Nampak dekat situ betapa gagalnya Ramli sebagai seorang bapa. Betapa ortodoksnya pemikiran Ramli bila Iqram dapat English terbaik tapi dia hancurkan harapan Iqram. Sudahnya jadi mekanik. Kalau Iqram dapat layanan macam Hajar, for sure dah boleh pergi jauh.


Ramli balik-balik sebut dia bukan saja-saja garang dengan Hajar tapi sebab nak menjaga tapi takde satu pun scene dalam movie tunjuk dia garang dengan Hajar except scene argue pasal motor. Tapi belum sampai tahap garang pun. Dia garang dengan Iqram je. Tapi tu bukan garang, tu pilih kasih. Tu kejam. Sorry I really hate Ramli for treating Zaidi & Iqram like they're nothing. Menyampah jugak tengok dia asyik marah dengan Wan tu sedangkan Wan yang tolong dari awal sampai jenazah sampai. Ramli ni ada pengalaman trauma dengan lelaki ke macam mana? Dashat sangat trust issues dia

Dialogue dia ada some part yang terjongket kening jugak macam 'Hajar selalu doakan ayah dengan mak, dari fajar, dhuha sampailah maghrib' I was like errr where's Isyak btw? 

Dalam video Hajar ada tunjuk laut dekat Aussie cantik tapi air keruh padahal dekat Tanjung Piai air cantik kemain. Jatuh cinta jugak dengan cinematoghraphy movie ni memang top-notch campur pulak dengan lagu Lygophobia karya Akim & Laq memang kena sangat sebagai soundtrack.


Part Beto kata Hajar accident sebab tayar pecah & bukan sebab laju padahal dia memang speed sampai Wan tu tertinggal jauh dekat belakang. Plus apa motif ride superbike kalau nak bawak sempoi? Baik naik basikal enjoy the view. Tapi VFX dia tak kemas sangat masa shot superbike Hajar pecah tu. But that's okay lah tak penting sangat pun.


Dekat ending scene tu Ramli ada kata kedatangan Hajar tu mengajar dia erti bersyukur tapi I rasa perginya Hajar tu buat dia bersyukur sebab dia dah nampak Zaidi & Iqram tu pun anak berguna? Sampai sekarang tak nampak kenapa movie ni Bisik Pada Langit. Lagi cantik kalau tajuk Hajar since movie ni tentang dia. 

Btw jauh beno Ramli bawak Hajar memancing sampai ke Tanjung Piai sana & lawak jugak bila phone 3310 Nokia legend tu ada rintone iphone siap boleh loudspeaker amboi. And oh, Beto sakit mata ke masa berlakon sebab scene dia balik dari jual kebun ayah dia tu mata dia berdarah?


Anyway, this is my rating for the movie 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline 0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.5, 8. Editing 0, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought 0 = 6/10

For me, movie Bisik Pada Langit ni kalau buat cerekarama dah okay kot. Jauh dia pergi sampai ke layar perak padahal cerita dia biasa je. Ni ramai yang cakap Pinjamkan Hatiku ni best. Entah ye entah tidak diorang ni. 

Monday, 11 December 2017

Movie Review : Guest In London

Image result for guest iin london review

Director : Ashwni Dhir
Cast : Kartik Aaryan, Paresh Rawal, Tanvi Azmi, Kriti Kharbanda, Lucinda Nicholas
Genre : Comedy/Drama
Running Time : 2 hours 18 minutes
Trailer :


Kecewa teruk tengok Kartik berlakon dalam movie comedy macam ni sebab track record movie dia semua best tapi this one I'll rate it as the worst. Try-hard comedy and repetitive. Lakonan cast dia semua okay tapi kalau dialogue and storyline hancur, memang tak ke mana lah, still hancur jugak. 

At first memang best movie ni, lawak dia pun okay walaupun cliche tapi menyampah tengok sebab dia nak portray scene tu sebagai sesuatu yang lawak but end up jadi annoying. Nak gelak pun rasa malas dah. Bertahan sebab ada Kartik je since he's my fav dari debut movie dia lagi, Akaash Vaani.

Paling menyampah tengok lawak Sanjay Mishra jadi orang Pakistan, from a funny one it turns out to be racist. Paresh Rawal pun banyak buat lawak dengan kentut dia je. Yes, please avoid watching this during your lunch. 

But the good thing is dalam movie ni ada plot twist kira berbaloi jugak lah hadap watak yang annoying ni sebab plot twist tu turns out to be great scene in this movie. Punyalah bagus sampai menangis tengok. Kan bagus kalau story dia bagus dari awal sampai habis sebab casting dah bagus dah tapi tu lah tak semua yang kita nak kita dapat. Nama pun kehidupan k nah rating

1. Team Production +1, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.2, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.3 = 6/10

Movie Review : Mubarakan

Image result for mubarakan review

Director : 
Cast : Anil Kapoor, Arjun Kapoor, Ileana D’Cruz, Athiya Shetty, Ratna Pathak Shah, Pavan Malhotra, Neha Sharma
Genre : Anees Bazmee
Running Time : 2 hours 36 minutes
Trailer :


Based on genre movie ni memang jenis movie santai je lah sebab genre movie ni masala je so kalau story tak logik and melalut pun tak payah ambik port sangat. Dia buat cerita asal boleh je asalkan scene semua kelakar. Ni kali kedua Arjun Kapoor berlakon dua watak dalam satu movie. Movie first, debut movie dia, Aurangzebb. Tapi movie tu watak serius, kali ni watak komedi. Seorang jenis nakal, seorang lagi pendiam pemalu.

Image result for mubarakan review

Mubarakan mengisahkan tentang dua beradik kembar yang dijaga dari kecil oleh pakcik dan makcik mereka. Pakcik ambik seorang, makcik ambik seorang sebab parents kembar ni dah meninggal dalam accident. Bila dah besar, dah masanya untuk kahwinkan dengan pilihan pakcik makcik diorang tapi si kembar masing-masing dah ada pilihan hati masing-masing. So diorang mintak tolong dengan pakcik bongsu diorang, Anil Kapoor tapi makin dia tolong makin bertambah teruk keadaan sampai masing-masing rasa nak lari je dari rumah. Makin serabut bila awek masing-masing mula mendesak, pakcik makcik pun bergaduh sebab perkahwinan si kembar ni. 

Dalam movie ni walaupun Arjun Kapoor hero sebenar tapi dengan lakonan Anil Kapoor, nampak dia yang conquer movie ni lagipun Anil memang dah terkenal dengan lakonan dia dalam movie masala macam franchise Welcome, movie2 komedi arahan David Dhawan & movie2 komedi Anees Bazmee sendiri. Sayang lah bila Arjun tak mampu nak berdiri sama tinggi dengan Anil sedangkan screentime dia banyak dalam movie ni. 

Image result for mubarakan review

Mubarakan ni tipikal movie masala je sebab sama storyline dengan movie franchise Housefull 1, 2 dengan 3, Welcome Back andother masala comedy movie so benda serabut tu pun macam dah biasa cuma cara solve tu je lah berbeza. Tapi kalau banyak sangat pun kita pun rasa bosan nak tengok kan?

First half movie ni memang best sampai penat nak gelak tapi masuk second half dah start macam terlampau banyak sangat scene kelakar sampai tepu but still okay je nak layan and bila dah stuck dengan diorang dalam serabut tu mesti nak tahu jugak macam mana diorang nak selesaikan masalah diorang tu. Dalam movie ni punya lah ramai pelakon sampai ada yang masuk untuk bagi cantik je macam Athiya Shetty dengan Neha Sharma. Tapi rasanya Athiya tu team Mubarakan saja bagi kurang dialogue sebab dia kerap sangat gagap masa shooting. Nak buang anak Suniel Shetty so terpaksa lah masukkan jugak. Hihu starkid. 

Image result for mubarakan athiya

Lagu dalam movie ni pun not bad sebab banyak beat catchy sebab keluarga Punjabi so lagu pun meriah kemain. Nak pulak lagu masa majlis pertunangan si kembar. Lagu remake Hawa Hawa bila diberi nafas baru rap and remix jadi best pulak lagi best dari original tahun 1980. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.5, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought 0 = 6/10

Sunday, 10 December 2017

Madu Tiruan Di Malaysia

Bulan lepas Berita Harian ada keluarkan artikel tentang madu tiruan di Malaysia, sebanyak 80% madu tiruan dijual di pasaran Malaysia sebenarnya. Nampak macam madu asli tapi tak ada sikit pun percentage madu dalam ingredients yang digunakan dalam penghasilan madu sintetik. Antara bahan yang digunakan ialah gula, kanji dan tepung jagung. Shocking? Well, I am.

Image result for madu tiruan  di malaysia berita harian


Disebabkan 3 bahan utama dalam pembuatan madu sintetik ni, banyak penyakit kronik boleh bahayakan kesihatan pengguna antaranya diabetes, kanser, heart disease and much more. 

fake-honey-thumbnail

Mengikut kajian dari MARDI keatas 5 jenis madu sintetik yang dijual di pasaran Malaysia menunjukkan madu yang dijual tiada langsung percentage penggunaan madu and of course tak ada langsung khasiat nutrisi kepada pengguna. 

Ada pesakit yang terlantar di hospital disebabkan diabetes lepas 6 tahun pengambilan madu kelulut sebanyak 2 kali sehari. Tak percaya dengan hasil keputusan doktor, dia minta pihak terlibat buat kajian and turns out dia sebenarnya minum madu tiruan. Sedih lepas 6 tahun baru tahu yang sebenarnya madu asli dia minum sebenarnya tiruan dan kaki pun bakal dipotong sebab diabetes walaupun dah berusaha amalkan pemakanan sihat. 

As consumer mana kita nak tahu bezakan madu asli & madu sintetik. Selama ni pun ingatkan madu yang di pasaran tu campuran madu asli. At least ada la campuran madu asli sebab harga affordable to buy rupanya bukan. Ikutkan akta, kesalahan menjual madu tiruan boleh didenda cecah RM20,000 atau dipenjarakan selama 5 tahun. So for those yang rasa tahu sesiapa yang suka jual madu tiruan boleh lapor kepada Pegawai Kesihatan Daerah ataupun Ketua Kesihatan Negeri. 

Image result for madu tiruan  di malaysia berita harian

Lepas baca artikel ni, dah taknak dah guna madu yang dijual sebab madu tiruan. Buang duit dan bahayakan kesihatan diri kalau guna. Kena cari penjual madu asli kalau nak beli madu. Kawan ambil madu dengan orang asli di Pahang tapi tak dapat nak pos sebab guna balang kaca berat. Sia-sia kalau pecah. Kalau ada yang tahu mana nak cari, boleh share dekat sini. Thanks :)

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...